De stijgende lijn in de detailhandelsverkopen in de Europese Unie is onderbroken. Het aantal verkopen is in juni met 0,2 procent gedaald ten opzichte van een maand eerder. Dat blijkt uit recente cijfers van Eurostat.

De lichte daling in juni volgt op kleine stijgingen in zowel april als mei. Toen groeiden de verkopen, zowel in de food- als non-foodbranche, in de eurozone met respectievelijk 0,7 procent en 0,4 procent. Dat de cijfers niet of nauwelijks groeien, komt volgens Eurostat doordat de verkoop van brandstof flink is gedaald.

Ten opzichte van juni vorig jaar namen de verkopen in de Europese Unie met 2,4 procent toe. Over die periode noteerde de eurozone een groei van 1,6 procent.

In Portugal stegen de detailhandelsverkopen het hardst met 3,1 procent. Roemenië en Spanje deden het ook goed met een groei van respectievelijk 2 procent en 1,3 procent. Ierland, Estland en Polen rapporteerden de grootste daling in de verkopen met respectievelijk min 1,6 procent, min 1,5 procent en min 1 procent. De cijfers van juni in Nederland zijn vertrouwelijk. In april daalden de verkopen hier met 0,6 procent, terwijl deze in mei groeiden met 2,1 procent.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN