• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Lagere jaaromzet en winst voor Clarks door problemen in toeleveringsketen

Lagere jaaromzet en winst voor Clarks door problemen in toeleveringsketen

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Clarks Originals x Daniëlle Cathari collection Credits: Clarks ontworpen in samenwerking met Daniëlle Cathari. Beeld: Clarks x Daniëlle Cathari

De omzet en winst van schoenenbedrijf C. & J. Clark International Limited, ook bekend als Clarks, zakten in boekjaar 2022 ten opzichte van het jaar daarvoor. De omzet daalde met twee procent naar 502,8 miljoen pond (578,4 miljoen euro). De winst na belastingen dook 28 procent omlaag, naar 22,6 miljoen pond (26 miljoen euro). Dat blijkt uit het jaarverslag van Clarks, dat bij het Britse Companies House werd gedeponeerd.

De dalende jaarcijfers hebben volgens de directie vooral te maken met aanhoudende problemen in de toeleveringsketen, met name in de eerste helft van 2022. Daardoor werden producten laat geleverd en ontstonden er hier en daar voorraadtekorten, waardoor er in winkels minder werd verkocht dan anders het geval was geweest. In de tweede helft van 2022 werd de verkoop gedrukt door de inflatie in het Verenigd Koninkrijk, waardoor consumenten hun hand vaker op de knip hielden.

Een jaar eerder had Clarks nog te maken met de gevolgen van de pandemie, waaronder gesloten winkels, maar ook financiële steun van de Britse overheid. Door het wegvallen van die steun en het heropenen van winkels namen in 2022 ook de overheadkosten weer toe, stelt Clarks.

In 2023 ging Clarks tot dusver al samenwerkingen aan met meerdere andere modemerken, waaronder Zara en de Nederlandse ontwerper Daniëlle Cathari. De vraag is wat die aan het einde van het huidige boekjaar zullen opleveren.

Lees ook:
C. & J. Clark International Limited
Clarks