• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Laatste 10 Belgische winkels Gaastra en McGregor niet gered

Laatste 10 Belgische winkels Gaastra en McGregor niet gered

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Na de gedeeltelijke doorstart van de Belgische winkels van Gaastra en McGregor waren er nog 10 winkels over. Deze zullen definitief hun deuren sluiten. Dat heeft de Rechtbank van Koophandel besloten.

Door de sluiting verliezen mogelijk 51 medewerkers hun baan. Er is al een curator aangesteld om de zaken af te handelen.

Vorige week werden 13 winkels van Doniger Fashion Group gered. De Rechtbank van Koophandel in België heeft vrijdag goedkeuring gegeven voor de overname van dertien winkels van McGregor en Gaastra door twee kandidaat-kopers. Doniger Fashion Group neemt zelf 6 winkels en outlets over, samen met 102 werknemers. De andere partij is een externe koper, Belgische franchisenemer Fashion Matters, die 7 winkels in Vlaanderen overneemt. De formule blijft behouden en ook 22 werknemers gaan mee in de overname.

Laatste 10 Belgische winkels Gaastra en McGregor sluiten hun deuren

In maart diende Doniger Fashion Group namens McGregor en Gaastra een verzoekschrift in tot een gerechtelijke reorganisatie van de retailactiviteiten in België. “Het modehuis verkrijgt hiermee ademruimte om een doorstart van de winkelketens McGregor en Gaastra mogelijk te maken,” liet Doniger Fashion Group in een persbericht weten. Gaastra en McGregor hadden veel last van de opkomende e-commerce, waardoor er minder klanten naar de winkels kwamen. De modegroep in België nam al eerder belangrijke herstructureringsmaatregelen (waarbij een aantal winkels werd gesloten), maar ‘om de toekomst van de onderneming veilig te stellen is een ingrijpendere reorganisatie nodig’.

Voor de doorstart stonden er nog 179 banen op de tocht, daarvan zijn er 124 gered. De zelfstandige winkels en shop-in-shops van Galeria Inno waren overigens geen onderdeel van het faillissement en zijn gewoon open.

In eerdere persberichten benadrukte Doniger Fashion Group dat de online omzet erg in de lift zit. In het afgelopen halfjaar steeg de online omzet met 24 procent. De nieuwe eigenaar Andy Verbauwhede van Fashion Matters liet echter aan Belgische media weten dat hij toekomst ziet in fysieke winkels en zelfs nadenkt over uitbreiding met nieuwe winkels. “Ik geloof niet in een wereld zonder fysieke winkels,” zei hij tegenover het HLN.

Voor Verbauwhede is het zijn eerste stap in de retailmarkt. Zijn bedrijf Fashion Matters maakte jarenlang naam met vervoer zoals taxi’s en limousines. Tegenover HLN vertelde Verbauwhede dat hij overtuigd raakte door ‘het dynamisme van het personeel’. Hij heeft vervolgens met veel shopmanagers gesproken en zag daardoor potentie in de winkels. Verbauwhede heeft ook een overeenkomst met McGregor Internationaal dat hij eventueel extra winkels mag openen.

Beeld: McGregor Website

Doniger Fashion Group
GAASTRA
McGregor