Kuyichi is failliet verklaard
bezig met laden...
Kuyichi International BV is failliet verklaard door de rechtbank in Haarlem. De heer Karel Willemse van Willemse & Van Poorten Advocaten in Haarlem is aangesteld als curator, meldt Faillissementsdossier.nl. Toch lijkt er hoop te zijn; er wordt gewerkt aan een doorstart.
Het duurzame jeansmerk Kuyichi International BV, is op 8 december failliet verklaard. De medewerkers zijn een dag na de uitspraak op de hoogte gesteld van de mogelijke voortzetting van het bedrijf. Zowel het hoofdkantoor van Kuyichi als curator Willemse waren niet bereikbaar voor commentaar.
Peter Schuitema, international sales director van Kuyichi laat aan Textilia weten: “Er zijn gegadigden voor een doorstart en we gaan er absoluut vanuit dat we kunnen doorstarten." De aandeelhouders van het modemerk hebben vorige week al aan het personeel laten weten niet meer verder te willen met het label. “Erg pijnlijk. De afgelopen seizoenen waren zeker niet makkelijk, maar dit najaar en voor voorjaar/zomer 2016 krabbelden we weer op en was er zelfs sprake van een kleine plus van zo’n 20 procent,” licht Schuitema toe aan Textilia. “Blijkbaar was de schuldenlast toch te hoog om een nieuw seizoen voor te financieren.”
Kuyichi werkte al aan overname
De overname is niet nieuw; het afgelopen jaar zat de top al met diverse potentiele overnamepartijen om tafel. Toch lukte het niet om tot een deal te komen. Schuitema: “We hebben vijftien jaar lang laten zien dat we in staat zijn een geweldig, duurzaam product te maken. Ik ben ervan overtuigd dat onze producten en verhaal te mooi zijn om er zomaar mee te stoppen.”
Kuyichi staat bekend als duurzaam kledingmerk, dat veel werkt met biologisch katoen, gerecycled katoen , gerecyclede pet-flessen, hennep en tencel. Het merk verkoopt mannen- en vrouwenmode, maar ook accessoires zoals riemen en tassen.
Het modemerk werd in 2001 opgericht door Solidaridad (de initiatiefnemer van Max Havelaarkoffie), Stichting Stimulans, Triodos Bank en de Association of Kuyichi Producers. Alle vier hadden ze 25 procent van de aandelen in handen. Na 7 jaar stapte Stichting Stimulans uit de top. Vanaf 2009 bestonden de aandeelhouders uit Solidaridad (33 procent), Triodos (37 procent), ICCO (9 procent), PPM Stimulans (5 procent) en de Association of Kuyichi Producers (16 procent).
In 2007 verkocht Kuyichi in meer dan 650 winkels in 13 landen. Vanaf 2010 opende het merk eigen winkels in verschillende landen: het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk en Duitsland. Recente cijfers zijn er niet, maar in 2010 bedroeg de omzet 10 miljoen euro, met een beraming van 21 miljoen euro voor 2011.
Beeld: Facebook Kuyichi