• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Karstadt dieper in de rode cijfers

Karstadt dieper in de rode cijfers

Door Esmerij van Loon

loading...

Business

De Duitse warenhuisketen Karstadt is in het gebroken boekjaar 2013/14 nog dieper in de rode cijfers gezakt. Uit het jaarverslag blijkt dat het nettoverlies over het afgelopen boekjaar ruim 190 miljoen euro bedraagt. Het jaar daarvoor was het verlies 131 miljoen. Hoofdoorzaak is een eenmalige kostenpost van 83 miljoen euro als gevolg van een ingrijpend bezuinigingsprogramma.

Het bedrijfsresultaat is licht verbeterd naar min 108 miljoen euro tegen 124 miljoen het jaar ervoor. De omzet van de 83 Karstadt warenhuizen daalde met 2,7 procent naar 2,2 miljard euro.

Het concern wijdt de resultaten onder meer aan de slechte weersomstandigheden gedurende de kerstperiode en een overvoorraad waarmee de winkels in de eerste drie maanden van het jaar te kampen hadden. Ook waren de verwachtingen van een samenwerking met de Duitse tv-show Fashion Hero hoog gespannen, maar dat heeft het concern uiteindelijk alleen maar geld gekost.

Voor het lopende boekjaar 2014/15 verwacht Karstadt opnieuw een omzetdaling van 2,4 procent en een lichte verbetering van de brutomarge. Ook gaat men ervan uit dat de besparingen een positief effect zullen hebben. Toch zal ook dit jaar voor Karstad eindigen in rode cijfers.

Karstadt is sinds augustus 2014 in handen van Signa Holding, de investeringsmaatschappij van de Australische René Benko. Hij kocht het concern van multimiljonair Nicolas Berggruen. Boekjaar 2013/14 was het laatste financiële jaar onder leiding van Berggruen.

Karstadt