• Home
  • Nieuws
  • Business
  • JD.com wint jarenlange rechtszaak over monopoliepraktijken tegen Alibaba

JD.com wint jarenlange rechtszaak over monopoliepraktijken tegen Alibaba

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Beeld: JD.com

De Chinese e-tailers Alibaba en JD.com kunnen, voor nu, hun strijdbijl begraven. JD.com krijgt namelijk één miljard yuan (omgerekend 125 miljoen euro) van Alibaba nu een jarenlange rechtszaak ten einde komt, zo meldt Reuters. De e-tailers beschuldigden elkaar van monopoliepraktijken sinds 2017.

Volgens de rechter maakte Tmall, het merkenplatform van Alibaba, misbruik van haar marktdominantie. Tmall eiste van verkopers dat zij met slechts één van de twee marktplaatsen zouden samenwerken, waardoor ‘JD.com ernstige schade leed’.

“Deze uitspraak is niet alleen een eerlijke beslissing voor JD's verzet tegen het 'kies één uit twee'-monopolie, maar ook een mijlpaal in het handhaven van de eerlijkheid van de markt en de mededingingsorde door middel van de rechtsstaat”, aldus de verklaring van JD.com volgens Reuters. “Het zal een belangrijk moment zijn in China's juridische proces tegen monopolies.”

Alibaba laat aan Reuters weten dat ze op de hoogte waren van de uitspraak en ‘de beslissing van de rechtbank accepteren’.

JC.com en Alibaba beschuldigen elkaar al jaren van monopoliepraktijken. Zo diende JD.com voor het eerst een zaak in, in 2017, waarna Alibaba volgde.

Alibaba
JD.com