• Home
  • Nieuws
  • Business
  • JBC wint X²-award voor gendergelijkwaardig ondernemen

JBC wint X²-award voor gendergelijkwaardig ondernemen

Door Nora Veerman

12 okt. 2021

Business

Beeld: JBC

Familiebedrijf JBC heeft de X²-award gewonnen voor haar prestaties op het gebied van gendergelijkwaardigheid en een gezonde balans tussen werk en gezinsleven. Dat meldt het merk in een persbericht. De prijs werd uitgereikt door organisatie XKwadraat, een organisatie die strijdt voor gendergelijkwaardigheid op de werkvloer.

JBC won de finale van twee andere bedrijven: moderetailer Bristol en sectorfederatie Agoria. “Het was verrijkend om te zien hoe zij alle drie bewust zijn van het belang van gendergelijkwaardigheid,” aldus Wivina Briers, oprichter van XKwadraat. “Maar uiteindelijk kan maar één bedrijf de prijs wegkapen.”

JBC was winnaar bij zowel jury als publiek. Briers: “Bij JBC heerst een goed evenwicht tussen mannen en vrouwen, en dat op alle niveaus van de organisatie. Ze zetten sterk in op een goede <em>work-life balance</em> en lanceerden al meerdere initiatieven om de combinatie familie en werk zo gemakkelijk mogelijk te maken voor hun personeel, en zelfs voor hun klanten.” Briers noemt de afgeschermde ruimtes in kantoren en winkels waar moeders borstvoeding kunnen geven of kolven.

Van kolfruimtes tot kleurboeken en scholen: gendergelijkheid bij JBC

Maar daarbij houdt het niet op. “Het modebedrijf gaat ook bewust in tegen genderstereotypering. Bij het begin van het schooljaar gaven zij een kleurboekje uit, waarin ‘typisch’ mannelijke beroepen worden vertolkt door een vrouw en omgekeerd.” De initiatieven van JBC reiken tot buiten België: “JBC richtte schooltjes op naast de fabrieken waarmee ze samenwerken in het Verre Oosten. Zowel jongens als meisjes zijn er welkom, wat daar niet vanzelfsprekend is. Het onderwijs is er bovendien gratis.”

Ann Claes, samen met haar broer Bart eigenaar van JBC, zegt over de award: “We willen zeker een voortrekkersrol opnemen op het vlak van gendergelijkwaardigheid. We hebben vijfendertig jaar de tijd gehad om hierin te groeien, en zetten nu nog altijd stappen vooruit. De samenwerking tussen mij en mijn broer is mooi in evenwicht, en die balans proberen we door te trekken in het hele bedrijf.”

gendergelijkheid
JBC