• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Inflatie bereikt in december hoogste niveau sinds 2008

Inflatie bereikt in december hoogste niveau sinds 2008

Door Veerle Versteeg

loading...

Business

Beeld: Pexels

De inflatie is in de maand december gestegen tot 5,71 procent. Dit blijkt uit de officiële cijfers van Statbel. Ter vergelijking: in november registreerde Statbel nog een inflatie van 5,64 procent. De inflatie is sinds juli 2008 al niet meer zo hoog geweest.

De stijgende inflatie is vooral te wijten aan de torenhoge energieprijzen, blijkt uit het rapport van Statbel. Toch neemt de impact van de energieprijzen op de inflatie af, meldt De Tijd. De prijzen voor energieproducten stegen in december met 42 procent ten opzichte van een jaar geleden, tegenover 46 procent in november. De Belgische Nationale Bank (NBB) voorspelt op haar beurt dat de inflatie begin volgend jaar een piek bereikt. De NBB baseert zich op andere cijfers dan Statbel. Dit hangt samen met de daling in de gasprijzen die is voorzien voor het voorjaar van 2022.

Naast het inflatieniveau is ook de spilindex voor de tweede keer in vijf maanden overschreden. Het leven in België wordt dus duurder voor de consument en de sociale uitkeringen in januari 2022 en de lonen van het overheidspersoneel in februari 2022 zullen elk met twee procent naar boven worden bijgesteld. De belangrijkste prijsstijgingen in december werden genoteerd voor de aankoop van voertuigen, particuliere huur, huisbrandolie, vis en zeevruchten, persoonlijke verzorgingsproducten, elektriciteit, vakantiedorpen, reizen naar het buitenland en stedentrips, onderhoudsproducten en vliegtickets, zo blijkt uit de cijfers van Statbel.

Inflatie
Statbel