• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Inditex passeert marktwaarde van 100 miljard euro

Inditex passeert marktwaarde van 100 miljard euro

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Inditex, het moederbedrijf van Zara, heeft een marktwaarde van meer dan 100 miljard euro bereikt. Het is het derde Spaanse bedrijf dat de mijlpaal bereikt heeft, naast Banco Santander en Telefónica.

De marktwaarde van Inditex is nu 109 miljard euro, meldt Bloomberg. De aantrekkende binnenlandse economie, groeiende online verkoop en de zwakke euro hebben de inkomsten uit het buitenland gestimuleerd.

De oprichter van Inditex, Amancio Ortega is na Bill Gates de rijkste persoon ter wereld en grootaandeelhouder van het Spaanse bedrijf. Hij heeft een vermogen van 72,3 miljard euro, tegenover Gates’ vermogen van 85,3 miljard euro.

"Het is een geweldig bedrijf, met een geweldig concept, het groeit nog steeds mooi en het potentieel voor verdere groei is er nog steeds," zegt Peter Braendle, een geldmanager bij Swisscanto Asset Management AG die Inditex aandelen bezit, tegen Bloomberg. "Voor zo'n grote retailer is het verbazingwekkend hoe close ze met hun klanten zijn."

Ortega begon in 1975 zijn bedrijf Inditex en heeft een zetel in de Raad van bestuur. De eerste winkel werd geopend in de Spaanse havenstad A Coruña in Noord-Spanje, waar de oprichter nog steeds woont. De fast fashionketen heeft inmiddels 6.700 winkels in bijna 90 landen. In het eerste kwartaal steeg de winst van Inditex met 28 procent, de snelste stijging in meer dan twee jaar. Analisten verwachten voor het gehele fiscale jaar een stijging van 16 procent.

Inditex