• Home
  • Nieuws
  • Business
  • In andere handen: De opvallendste overnames van 2023 tot nu toe

In andere handen: De opvallendste overnames van 2023 tot nu toe

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business |OVERZICHT

Versace Store Credits: Capri Holdings

Onverwachts nieuws deze week: G-Star Raw heeft een meerderheidsbelang verkocht aan het Amerikaanse WHP Global. Het is niet de eerste overname die de mode-industrie in 2023 heeft gezien en het zal zeker de laatste niet zijn. Mocht u de draad kwijt zijn, zetten we de meest opvallende overnames van het jaar tot nu toe voor u op een rij.

Capri Holding overgenomen door concurrent Tapestry

Twee grote Amerikaanse modegroepen komen samen. Tapestry, Inc. neemt concurrent en branchegenoot Capri Holdings Limited over voor 7,7 miljard euro. De gezamenlijke groep die ontstaat zal bestaan uit de merken Coach, Kate Spade, Stuart Weitzman, Versace, Jimmy Choo en Michael Kors. Deze merken zijn gezamenlijk goed voor een omzet van 10,8 miljard euro.

De geruchten over een overname kwamen de ochtend van de bekendmaking naar buiten, maar werden al snel bevestigd door de twee grootheden.

Lees ook:
Miljardenovername: Grote Amerikaanse modegroepen Tapestry en Capri Holding gaan samen verder
Credits: Creed, courtesy of Kering Beautè

Creed is de eerste beauty-overname van Kering

Kering Beauté, de beauty-tak van modegroep Kering, ging dit jaar voor het eerst op overnamepad. Het oog viel op Creed, een tot op dat moment onafhankelijke speler in de high-end parfummarkt. Voor Kering betekent de overname van Creed toegenomen schaalvoordelen. Het kan onder andere profiteren van Creed’s wereldwijde distributienetwerk, maar ook het financieel profiel en het platform van het bedrijf.

Hoeveel Kering neertelt voor de overname is nooit officieel bevestigd, maar bronnen in de media hinten op en overnameprijs van 3,5 miljard dollar. In euro komt dit neer op 3,2 miljard euro.

Lees ook:

Scotch & Soda gered door Amerikaanse koper

Na het faillissement van Scotch & Soda halverwege maart is het een week lang wachten op doorstart nieuws. Het verhaal van Scotch & Soda blijkt echter verder te kunnen en het nieuwe hoofdstuk zal worden geschreven door Amerikaanse investeringsmaatschappij Bluestar Alliance.

"Scotch & Soda is een chic, hedendaags lifestyle merk die de vrije geest van Amsterdam belichaamt en wordt herkend door consumenten wereldwijd," zo meldt Bluestar COO Ralph Gindi destijds. "Het niche merk staat op zichzelf en trekt jonge modebewuste consumenten daan die ambacht en details waarderen. Ons doel is om Scotch & Soda's luxe retail distributie strategie voort te zetten, terwijl we het merk ook meer introduceren aan trendsetters, zeker aan diegene die hun persoonlijkheid willen uitten door middel van kleding."

Enkele maanden later blijkt uit het faillissementsverslag van Scotch & Soda dat Bluestar Alliance 60 miljoen euro heeft neergeteld voor de overname.

Lees ook:
Chasin' winkel Credits: JOG Group

Chasin’ doorgestart onder de eigenaar van Garcia

Ook voor Nederlands merk Chasin’ wordt de toekomst zekergesteld. Het merk wordt overgenomen na het faillissement van moederbedrijf Score Group. De JOG Group, eigenaar van Jeans Center en Garcia, zal het merk verder doorzetten. Hoeveel is betaald voor Chasin’ is niet bekend.

De nieuwe eigenaar wil Chasin’ verder uitbouwen en de retail-, wholesale- en online activiteiten van het merk voortzetten. De groep wil synergie creëren tussen de merken Garcia en Chasin’ ‘waarbij de sterke positie van Garcia in Europa zal bijdragen aan de Europese expansie van Chasin’.

Lees ook:
Chasin’ overgenomen door eigenaar Jeans Centre en Garcia

Luxemerk Zimmerman naar Advent International

Nog een opvallende wissel is de overname van Australisch luxemerk Zimmermann. Advent International verwerft een meerderheidsbelang in het merk en krijgt hiermee zeggenschap over het merk. De overige aandelen blijven in handen van de Zimmerman familie.

Lees ook:
Australisch luxe modemerk Zimmerman overgenomen

ABG blijft op overnamepad, koopt Hunter en Boardriders

Amerikaans bedrijf Authentic Brands Group blijft op overnamepad. De afgelopen jaren heeft het bedrijf het portfolio al flink versterkt en ook in 2023 blijkt dit de strategie te zijn. Zo neemt het de groep Boardriders en het merk Hunter over. Met de overname van Boardriders krijgt ABG er meteen acht merken bij het portfolio namelijk Quicksilver, Billabong,l Roxy, DC Shoes, RVCA, Element, VonZipper en Honolua.

Door middel van de overnames wordt Authentic Brands Group snel een van de grootste modegroepen wereldwijd. Het bedrijf heeft inmiddels al ruim 40 merken in het portfolio.

Lees ook:
Credits: De Spaanse website van Cosh! Beeld via Cosh!

Cosh! gaat internationaal dankzij overnames in Spanje en Duitsland

Platform over duurzame mode Cosh! zoekt het na België en Nederland ook in andere landen. Door middel van een overname van Ethical Time trekt het platform naar Spanje begin 2023.

Enkele maanden later blijkt dat het platform ook naar Duitsland trekt. Twee overnames in het land maken dit mogelijk.

Lees ook:

Frans modehuis Vionnet naar ChimHaeres Investment Holding

Modehuis Vionnet, van bekende ontwerper uit de 20ste eeuw Madeleine Vionnet, wisselt eveneens van handen. Het modehuis wordt overgenomen door ChimHaeres Investment Holding. Dit bedrijf is een joint venture van Chimera Abu Dhabi en Haeres Capital.

De overname is opvallend vanwege de geschiedenis van Vionnet. Na de oprichting in 1912, presenteert Madeleine Vionnet in 1939 haar laatste collectie. In 1990 maakt het bedrijf een doorstart met alleen parfums en cosmetica. In 2006 wordt een ready-to-wear collectie gelanceerd, maar in 2018 kondigt het merk een vrijwillige liquidatie aan. ChimHaeres hoopt nu nieuw leven in Vionnet te blazen.

Lees ook:
Modehuis Vionnet overgenomen door nieuwe luxe speler

JD Sports heeft 520 miljoen euro over voor Franse keten Courir

JD Sports Fashion Plc blijft het portfolio aanvullen door middel van overnames. Zo heeft de Britse groep het oog laten vallen op Franse keten Courir. JD Sports telt 520 miljoen euro neer voor Courir.

Courir heeft 313 winkels in zes Europese landen. Het merk streek in 2019 voor het eerst neer in België en opende in 2022 de eerste winkels in Nederland.

Lees ook:
JD Sports Fashion Plc wil Frans sportkledingmerk Courir kopen voor 520 miljoen euro
Een winkel van G-Star Raw. Credits: via G-star Raw

G-star verkoopt meerderheidsbelang aan Amerikaanse WHP Global

Last but not least is daar de overname van G-Star Raw. Het Nederlandse denimmerk komt in handen van het Amerikaanse WHP Global. WHP verwerft een meerderheidsbelang terwijl bestaande aandeelhouders zoals G-Star Raw oprichter Jos van Tilburg een belang behouden.

Onder de nieuwe eigenaar is G-Star Raw van plan de aanwezigheid in Amerika te versterken, maar kijkt ook naar andere uitbreidingsmogelijkheden waaronder in productcategorieën.

Maar dit gebeurde er ook nog:
Capri Holdings Limited
G Star Raw
Kering
Scotch & Soda
Tapestry Inc.