• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Iets minder van het Belgische huishoudbudget gaat naar kleding en schoenen

Iets minder van het Belgische huishoudbudget gaat naar kleding en schoenen

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Winkelgedrag. Credits: Pexels

De afgelopen jaren zijn er verschuivingen geweest in het bestedingsgedrag van Belgen, zo blijkt uit gegevens van Statbel. Uit het Huishoudbudgetonderzoek onder ruim 5.000 Belgische huishoudens blijkt dat de verhouding die besteedt wordt aan kleding en schoenen iets is opgeveerd sinds coronajaar 2020, maar ligt nog steeds lager dan in 2018.

Het onderzoek wordt door Statbel elke twee jaar uitgevoerd. De cijfers die de organisatie nu presenteert reflecteren dan ook de verhoudingen in 2022. Wanneer men kijkt naar het gedeelte van het budget dat naar kleding en schoenen gaat, maakte het een golfbeweging tussen 2018 en 2022. In 2018 werd nog 4,6 procent van het budget hieraan besteed, dat zakte in 2022 naar 3,4 procent en veerde weer op naar 4 procent in 2020.

Regionaal zijn er ook verschillen te zien, zo blijkt uit het onderzoek. In Brussel gaat het hoogste percentage van het budget naar kleding en schoenen, namelijk 4,6 procent. Vlaanderen volgt met 4,3 procent en in Wallonië ligt het percentage maar op 3,1 procent.

Over het algemeen gaat het grootste gedeelte van het budget, namelijk eenderde, naar de kosten voor woning, water, elektriciteit, gas en andere brandstoffen. Voeding en alcoholvrije dranken volgen op met 13,9 procent. De kosten voor transport komen op de derde plaats.

Kleding
Uitgaven