• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Het rommelt bij Bpost: opnieuw ontdekking van verdachte overheidscontracten

Het rommelt bij Bpost: opnieuw ontdekking van verdachte overheidscontracten

Door Emilie van Kinschot

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Bpost

Bpost heeft opnieuw verdachte overheidscontracten gevonden, zo blijkt uit de resultaten van een intern onderzoek naar wangedrag. In een persbericht op de website maakte het postbedrijf maandag bekend dat het als gevolg daarvan de financiële vooruitzichten voor 2023 intrekt.

Uit de voorlopige resultaten van het onderzoek, blijkt dat “de marges van Bpostgroup op bepaalde diensten die aan de Belgische staat zijn geleverd mogelijk niet aanvaardbaar zijn volgens de wet”, aldus het persbericht. “Dit zal naar verwachting resulteren in een materiële financiële impact voor Bpostgroup.” Over welke diensten het precies gaat, staat niet in het persbericht vermeld.

Eerder kwam al aan het licht dat er illegale afspraken waren gemaakt tussen de krantendistributeurs Bpost en PPP en tussen uitgevers DPG Media en Mediahuis, dat maakten De Tijd en L’Echo bekend op basis van interne audits. Ook zouden er bewijsstukken zijn vervalst om te voorkomen dat dit naar buiten zou komen.

In het persbericht waarschuwde Bpost beleggers al voor de financiële impact van het nieuws. Dat bleek terecht te zijn: maandag maakte het aandeel van Bpost inderdaad een enorme duikvlucht op de beurs van Brussel. Het daalde met 20 procent, naar 4,45 euro. Dinsdag staat het aandeel op 4,51 euro. Daarmee komt de marktkapitalisatie van bpost uit onder de 900 miljoen euro, schrijft De Morgen.

Voorlopige schattingen wijzen op een impact voor dit jaar op de operationele winst (ebit) van 25 tot 50 miljoen euro, zegt Bpost in het persbericht. Over de impact op inkomsten uit het verleden schrijft de groep niets: “in afwachting van een verdere juridische en financiële analyse”.

Bpost