• Home
  • Nieuws
  • Business
  • H&M personeel Milaan staakt wegens sluitingen Italiaanse winkels

H&M personeel Milaan staakt wegens sluitingen Italiaanse winkels

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

In Milaan hebben medewerkers van H&M gedemonstreerd. De Zweedse retailer is van plan om 4 winkels in Italië te sluiten en daarbij 89 personeelsleden te ontslaan. Afgelopen vrijdag legden de medewerkers in Milaan daarom het werk neer.

De flagshipstore op Piazza San Babila is een van de winkels die zijn deuren zal sluiten en daar werd dan ook gedemonstreerd. Andere winkels die gesloten worden zijn Corso Buenos Aires in Milaan en winkels in Cremona en Mestre.

“We vinden de ontslagen absoluut niet eerlijk,” zegt Michele Tamburrelli, secretaris-generaal van vakbond UILTuCS Lombardia. In een statement wordt de ontslagronde uitgelegd als “een duidelijke poging om jongere medewerkers aan te nemen, terwijl het bedrijf meer winst maakt’. Ook stelt de vakbond dat H&M misbruik zou maken van ‘jobs on call’, waar 30 procent van de medewerkers zo’n contract heeft. De medewerkers die hun baan verliezen hebben allemaal een vast contract.

“H&M respecteert de werknemers en vakbonden het recht om (...) deel te nemen aan juridische stakingen," laat de Italiaanse woordvoerder Giulia Salinari aan WWD weten. "H&M gelooft in mensen en heeft de beste oplossingen voor zijn medewerkers gevonden, zoals wordt vereist door de wet en in overeenstemming is met haar eigen interne beleidslijnen en waarden.” Salinari voegt toe dat het bedrijf in dialoog is met de vakbonden.

De woordvoerder erkent dat het een ‘complexe procedure is’. H&M heeft een lijst met beschikbare functies beschikbaar gesteld, maar dat is niet genoeg om de 89 medewerkers allemaal van een nieuwe baan te voorzien. De winkels worden gesloten vanwege de ‘economische duurzaamheid van deze specifieke winkels’.

H&M