De detailhandel in Europa ziet naar verwachting de omzet in 2019 stijgen met 2 procent, zo meldt GfK. Nederland is het enige land in Europa waar nauwelijks omzetgroei te zien is.

“Het online kanaal is in Nederland relatief sterk ontwikkeld ten opzichte van andere Europese landen en de verwachting is dat deze ontwikkeling doorzet,” aldus Danny van den Burg, retail sales lead bij GfK, in het persbericht. “De hausse in online winkelen speelt een grote rol in de onderprestatie van fysieke retail in Nederland. Fysieke winkels zullen goed moeten kijken hoe ze koperspubliek kunnen trekken via een aantrekkelijkere instore beleving en sociale interactie. Daarmee zouden ze zich mogelijk kunnen onderscheiden ten opzichte van het gemak, maar de onpersoonlijke ervaring van online winkelen.”

Onderzoeksleider dokter Johannes Schamel, van GfK Geomarketing, in het persbericht: “Uit dit onderzoek blijkt dat er twee tegenovergestelde sentimenten spelen in Europees consumentengedrag. Aan de ene kant spelen de onzekerheid over Brexit, de dreigende handelsconflicten en magere voorspellingen voor handelspartner China het consumentenvertrouwen parten. Aan de andere kant speelt een sterke arbeidsmarkt, loonstijging en de bescheiden prijs van ruwe olie een rol.”

Waar de omzetgroei in fysieke winkels in Nederland vrijwel is stilgevallen genieten landen in Oost-Europa van de hardste omzetgroei. Waar Zweden en Noorwegen vorig jaar nog een daling te verduren kregen, zien deze landen in 2019 juist wel de omzet in de detailhandel toenemen. De stijging in Denemarken en België stijgt de omzetgroei minimaal.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN