• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Gent wil met pakjesconvenant aantal bestelbusjes verminderen

Gent wil met pakjesconvenant aantal bestelbusjes verminderen

Door Veerle Versteeg

loading...

Business

Beeld: Unsplash

De stad Gent wil een reglement opstellen voor pakjesdiensten om de overvloed aan bestelbusjes in het stadscentrum aan te pakken, in samenwerking met andere steden. Dit meldt RetailDetail via een nieuwsbericht.

De bestelbusjes die dagelijks de stad in en uit rijden vertegenwoordigen 80 procent van al het vrachtverkeer in Gent en leveren dagelijks meer dan 20.000 pakjes. De stad Gent wil daarom duidelijke regels opstellen voor pakjeskoeriers en streven naar een nuluitstoot in 2030. Met een uniforme regeling hoopt het stadsbestuur meer duidelijkheid te scheppen, ook voor de koeriers zelf. Tegen volgend jaar moeten de eerste afspraken in een convenant worden vastgelegd, daarna is het de bedoeling verdere deadlines af te spreken en meer steden te betrekken bij het convenant. Gent denkt na over een oplossing met lockers, net als een 'hub-and-spoke'-systeem met depots buiten de stad waar pakjes worden overgeladen voor de 'last mile'.

Andere steden zoals Leuven en Mechelen zijn al bezig met een soortgelijk reglement. In Leuven loopt momenteel een proefproject met pakjesautomaten van Bpost. Als iedereen in de Leuvense binnenstad zo’n automaat op maximaal 400 meter van zijn huis heeft, hoeven er minder thuisleveringen te gebeuren en kilometers te worden afgelegd.

Bezorging
Gent