• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Galeria Karstadt Kaufhof halveert verlies in boekjaar 2021/22

Galeria Karstadt Kaufhof halveert verlies in boekjaar 2021/22

Door Jan Schroder

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Galeria-winkel in Frankfurt Credits: Beeld: FashionUnited

Na de golf van faillissementen binnen het moederbedrijf Signa Group ligt de toekomst van de Duitse warenhuisgroep Galeria Karstadt Kaufhof GmbH momenteel volledig open. Kort voor de jaarwisseling doken er echter nieuwe inzichten op in het recente verleden van de retailer: afgelopen donderdag werden de jaarrekeningen van Galeria Karstadt Kaufhof voor het boekjaar 2021/22 gepubliceerd in het Bundesgesetzbuch.

In het boekjaar dat eindigde in september 2022 genereerde het bedrijf een totale omzet van 2,86 miljard euro. Dit komt overeen met een stijging van 35,3 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, dat veel harder werd getroffen door de gevolgen van de Covid-19 pandemie. De detailhandelsomzet steeg met 40 procent tot net onder de 2,6 miljard euro, maar bleef volgens de groep ‘nog steeds ver onder de verwachtingen’.

Ondanks de omzetstijging en de daaruit voortvloeiende winstverbetering bleef de retailer in de rode cijfers. Het verlies voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) werd ten opzichte van het voorgaande jaar teruggebracht van 548,7 naar 207,4 miljoen euro, terwijl het nettoverlies daalde van 622,6 naar 342,3 miljoen euro.

Het bedrijf moest kort na het einde van het boekjaar opnieuw het faillissement aanvragen. Op 31 oktober 2022 diende het management een aanvraag in bij de arrondissementsrechtbank van Essen om een beschermingsprocedure te openen, die later veranderde in een insolventieprocedure onder zelfbestuur.

Eind mei 2023 werd de procedure geannuleerd nadat het insolventieplan was geaccepteerd. Slechts een paar maanden later staat het warenhuisconcern opnieuw op een tweesprong, ondanks de laatste reorganisatiepogingen.

Galeria Karstadt Kaufhof