• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Fusie Luxottica en Essilor creëert brillengigant

Fusie Luxottica en Essilor creëert brillengigant

Door Wendela van den Broek

bezig met laden...

Scroll down to read more

De voorgenomen fusie van het Italiaanse Luxottica en het Franse Essilor zal resulteren in de creatie van een wereldleider op het gebied van brillen.

Volgens Reuters zullen de twee bedrijven de fusie ter waarde van 46 miljard euro vandaag bekendmaken. Luxottica is met eigen merken als Ray Ban en Oakley en merken onder licentie als Chanel, Prada en Armani de grootste brillenmaker ter wereld, terwijl Essilor de grootste fabrikant van oogheelkundige lenzen is.

Volgens een bron van Reuters zal Leonardo Del Vecchio, de oprichter van Luxottica, een aandeel van 31 procent in het nieuwe bedrijf nemen via zijn familieholding Delfin. Daarmee wordt hij de grootste aandeelhouder in de gefuseerde groep.

Met een marktwaarde van ongeveer 24 miljard euro is Luxottica niet veel groter dan Essilor, dat 22 miljard euro waard is. Samen zijn de twee bedrijven goed voor ongeveer 46 miljard euro. De gecombineerde omzet van de twee bedrijven bedroeg in 2015 bijna 16 miljard euro, met samen ongeveer 140.000 personeel in dienst.

Volgens een tweede bron van Reuters zal het hoofdkantoor van het gefuseerde bedrijf in Parijs gevestigd zijn, met een beursnotering op de beurs in Parijs.

Volgens een rapportage van de Financial Times wordt Del Vecchio uitvoerend voorzitter van het nieuwe bedrijf, terwijl Essilor voorzitter en CEO Hubert Sagnieres als uitvoerend vice-voorzitter zal fungeren.

Essilor
Luxottica
Luxottica Group S.p.A