• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Franse rechtbank maakt weg vrij voor overname van merk Kookaï

Franse rechtbank maakt weg vrij voor overname van merk Kookaï

Door AFP

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Een winkel van Kookaï. Credits: Valerie Dubois/Hans Lucas via AFP

Investeerders worden opgeroepen om Kookaï te redden: de ondernemingsrechtbank van Parijs oordeelde donderdag dat de kaspositie van het bedrijf onvoldoende was om het voorgestelde voortzettingsplan te financieren, wat de weg vrijmaakte voor de overname, zo meldt Frans nieuwsbureau AFP.

Potentiële kopers kunnen nu een bod uitbrengen voor de overname van de beroemde Franse retailer, die de "Kookaïettes" heeft uitgevonden, de "jonge vrouwen die brutaal en wreed zijn tegen mannen" die te zien zijn in de spraakmakende reclamecampagnes. Kookaï "ziet deze verkoop als een kans om terug te keren en zijn bedrijfsmodel te consolideren, in het bijzonder via institutionele investeerders waar het bedrijf actief naar op zoek is", aldus het bedrijf in een persbericht.

Het bedrijf, dat afgelopen februari onder curatele werd gesteld, profiteerde van een observatieperiode van zes maanden. Dit "stelde het bedrijf in staat zijn schulden te bevriezen, zijn boekhouding op orde te brengen en te werken aan een voortzettingsplan" dat in de zomer aan de rechtbank werd voorgelegd, vertelde het management aan AFP.

Maar omdat de verkoop was "gedaald" als gevolg van het ongunstige economische klimaat in de confectiesector in Frankrijk in augustus, besloot de rechtbank het bedrijf onder curatele te stellen, legde het uit. Deze beslissing moet "het bedrijf in staat stellen om dit herstelplan te financieren, de salarissen te betalen en liquidatie te voorkomen" door het openstellen van het kapitaal voor potentiële investeerders.

Kookaï heeft ongeveer honderd winkels in Frankrijk en is ook aanwezig in Spanje, Zwitserland, de Verenigde Staten en Australië. Het merk, dat in 1983 in Frankrijk werd gelanceerd, werd in 2017 gekocht door de Australische zakenman Rob Cromb van de Vivarte-groep (die toen bestond uit Caroll, Minelli, La Halle, Naf Naf, Chevignon) die in 2021 werd geliquideerd. In 2022 boekte Kookaï een omzet van 45 miljoen euro, een stijging van 18 procent ten opzichte van 2021, maar een daling van 25 procent ten opzichte van 2019.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op FashionUnited FR. Vertaling en bewerking naar het Nederlands door Caitlyn Terra.

Kookai