• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Franse modeketen Ikks herstructureert: 77 winkels sluiten, 200 banen op de schop

Franse modeketen Ikks herstructureert: 77 winkels sluiten, 200 banen op de schop

Door AFP

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

De Ikks-winkel aan de King's Road. Crédits: Image via Sister London

De Franse modeketen Ikks gaat herstructureren. Het bedrijf is van plan ruim 200 banen te schrappen en 77 Franse verkooppunten te sluiten, zo schrijven diverse media, waaronder FashionNetwork.

Ikks zou een herstructureringsplan met de naam ‘PhoenIkks’ hebben aangekondigd bij sociale partners, zo is te lezen. In dat plan zou bekend worden gemaakt dat in totaal 202 banen op de schop gaan en dat 77 Franse verkooppunten verdwijnen. De Ikks-directie spreekt van “ongeziene turbulentie” die werd veroorzaakt door factoren als de naweeën van de coronacrisis en de daaropvolgende inflatieperikelen door de oorlog in Oekraïne.

Het herstructureringsplan moet “het merk strategisch heroriënteren op zijn meest winstgevende ready-to-wear-activiteiten en zijn geografische voetafdruk aanpassen”, schrijft FashionNetwork. Daarmee worden verdere herstructureringen niet uitgesloten. Ikks heeft op dit moment zo’n 700 verkooppunten, waarvan 604 in Frankrijk. Het personeelsbestand bestaat uit 1.328 werknemers.

Parijs - De confectiegroep Ikks kondigde maandag aan dat het overweegt zijn personeelsbestand in te krimpen en winkels te sluiten als reactie op een ‘complexe economische situatie’, aldus een persbericht dat naar AFP is gestuurd.

Volgens het plan, dat maandag aan de Ondernemingsraad werd voorgelegd, zouden 202 banen op de schop gaan in Frankrijk en worden er 77 winkels en concerns gesloten. Op dit moment bestaat het personeelsbestand uit 1.328 werknemers en 604 Franse verkooppunten.

“De combinatie van verschillende externe factoren, zoals de coronacrisis, de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, waar de groep sterk aanwezig was, en de aanhoudende inflatie, hebben een grote impact gehad op de sector als geheel”, legde het bedrijf uit.

Dit project “is gericht op het rationaliseren van het distributienetwerk en het optimaliseren van de prestaties van de onderneming in een instabiele economische context”, aldus Ikks, dat zich ook verplicht tot “het maximaliseren van overplaatsingen”.

De Ikks groep, opgericht in 1987, omvat merken als I.Code, One Step en Ikks en biedt kleding voor dames, heren en kinderen aan.

De groep heeft in totaal 700 verkooppunten (internationaal) en 1.700 medewerkers wereldwijd, aldus het persbericht.

De confectiesector in Frankrijk wordt al meer dan een jaar geteisterd door een hevige crisis. Camaïeu, Naf Naf, Gap France, André, San Marina, Kaporal, Don't Call Me Jennyfer, Kookaï, Minelli, Burton of London, Pimkie, Du Pareil au Même en Sergent Major… Deze bekende Franse merken zijn getroffen door een explosieve cocktail van factoren: pandemieën, inflatie, energieprijzen, grondstoffen, huren en lonen, en concurrentie van tweedehands goederen en fast fashion.

Sommige, zoals Ikks, zijn aan het inkrimpen, andere zijn failliet gegaan en weer andere zijn geliquideerd.

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited FR. Vertaling en bewerking door Sylvana Lijbaart.

IKKS