• Home
  • Nieuws
  • Business
  • FNG kan niet op banken rekenen, overweegt vier alternatieve financieringsopties

FNG kan niet op banken rekenen, overweegt vier alternatieve financieringsopties

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

FNG krijgt geen extra geld van de banken. Deze willen dat de noodlijdende modegroep eerst naar andere oplossingen zoekt. Dat meldt De Tijd op basis van een mededeling van FNG. De banken leenden het modebedrijf de afgelopen jaren in totaal 260 miljoen euro. Ze zeggen bestaande kredieten niet op, maar draaien wel de kraan dicht voor extra financiering.

De banken zeggen ‘bereid te zijn zich constructief op te stellen’ mits FNG zelf met andere, nieuwe financieringsmogelijkheden komt, zo is in De Tijd te lezen. FNG zegt momenteel vier alternatieven te overwegen: geld van investeringsfondsen aantrekken, converteerbare obligaties uitgeven, het verkopen van bedrijfsonderdelen als winkels of modemerken, of het verkopen van een gedeelte van oude kleding- en schoenenvoorraden. Hiervoor bood zich volgens De Tijd al een koper aan.

Vooral de verkoop van ‘specifieke onderdelen van de Beneluxactiviteiten’ is voor FNG een reële optie, zo meldt De Tijd. De verkoop van het Scandinavische Ellos, dat FNG vorig jaar verwierf, blijft dan buiten beschouwing.

De tijd dringt voor FNG, maar de weg is nog lang

FNG moet op zeer korte termijn aan geld zien te komen. Op 31 juli moet het een stapel schulden ter waarde van twintig miljoen euro afbetalen. Het bedrijf hoopt hiervoor nog uitstel van betaling te krijgen. Ook eisen leveranciers van de modegroep voorschotten voor de levering van de najaarscollecties ter waarde van vijftien miljoen euro. Ook als het FNG lukt deze partijen te betalen, is het bedrijf er nog lang niet.

Het Belgische moederbedrijf van onder meer Brantano, Miss Etam en Fred + Ginger meldde in juni een verlies van bijna 300 miljoen euro over 2019, evenals een totale schuld van 734 miljoen euro ten gevolge van overnames. Het huidige boekjaar belooft voor FNG ook niet veel goeds: een deel van de winkels van het bedrijf moest als gevolg van de coronamaatregelen gedurende twee maanden sluiten.

Brantano
FNG
FNV
FNV NV
Fred&Ginger
Miss Etam