• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Fair Wear Foundation: ‘Openheid is nu de norm’

Fair Wear Foundation: ‘Openheid is nu de norm’

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business |VERSLAG

“Zeven jaar geleden was het nog een taboe om open te zijn over de supply chain, maar nu zien merken het als de norm.” Het is de uitspraak van Hendrine Stelwagen, verification specialist bij de Fair Wear Foundation (FWF). De non-profitorganisatie organiseert op deze Fashion Revolution Day, in het leven geroepen om slachtoffers van de Rana Plaza-fabrieksramp vijf jaar geleden te herdenken, een Facebook relay race, een livestream waarin aangesloten labels als Claudia Sträter, Kings of Indigo en Nudie Jeans vertellen over hun duurzaamheidsbeleid en inspanningen op het gebied van arbeidsomstandigheden in kledingproducerende landen als India, China en Bangladesh. FashionUnited doet verslag.

Claudia Sträter en Expresso Fashion gaan duurzamer te werk

Modelabels Claudia Sträter en Expresso Fashion trappen de livestream samen af. Geïnteresseerde consumenten kunnen live vragen stellen, ieder half uur aan een ander participerend label of medewerker van de FWF. Claudia Sträter en Expresso Fashion, eigendom van de Belgische FNG Group, maakten vorige week nog de resultaten van hun ‘maatschappelijk verantwoorde activiteiten’ in 2017 bekend. Zo maakten beide merken vorig jaar meer gebruik van duurzame materialen, waaronder tencel, organisch katoen en gerecycled polyester. Van alle materialen die Expresso Fashion gebruikte, was 1,5 procent duurzaam. Bij Claudia Sträter was dat 6 procent. Daarnaast zetten ze zich op sociaal gebied in door middel van samenwerkingen met de organisaties WerkSaam en Leviaan en het pilot project ‘Living Wages’ met een leverancier in Macedonië.

Hoewel de merken vooruitgang boeken, stellen ze dat het lastig kan zijn om de consument bewust te laten worden. “Het moeilijkste is om consumenten te laten nadenken over waarom het nodig is om duurzaam te werk te gaan,” zegt Jana Heuer, sustainability coordinator bij FNG Group, tijdens de livestream. Die trekt steeds bijna vijftig kijkers. Consumenten zijn kritisch en vragen met name naar specifieke maatregelen die merken nemen op het gebied van loon en duurzame materialen. Ook willen consumenten weten waar de labels daarbij tegenaan lopen.

“Merken realiseren stap voor stap verbeteringen,” aldus Hendrine Stelwagen. Stelwagen stelt dat ze door de jaren heen al veel verbetering heeft gezien op het gebied van omstandigheden in fabrieken. Zo zag ze in India dat arbeiders een stem kregen en dat managers in fabrieken open stonden voor hun meningen. Wel zegt Stelwagen dat het lastig kan zijn voor merken om problemen op te lossen, omdat de aard van die problemen per productieland verschilt. “In China is overwerk een groot probleem en in Turkije zijn er problemen met vakbonden, terwijl het in Macedonië juist minder is gesteld met lonen en veiligheid.”

“Er is niet altijd interesse om zaken snel te veranderen”

Later is Tony Tonnaer, oprichter en eigenaar van Kings of Indigo, aan het woord. Tonnaer wordt onder andere gevraagd naar duurzame innovaties waarvan het label gebruikmaakt. “We gebruiken duurzame materialen als tencel en gerecycled katoen en maken gebruik van minder water, energie en chemicaliën,” aldus Tonnaer. Volgens hem zijn niet alleen die innovaties belangrijk, maar ook de inzet van consumenten en transparante relaties met fabrieken. “Door langlopende relaties weten fabrikanten hoe we als merk te werk willen gaan en creëer je vertrouwen. Dat vind ik een goede manier van werken.” Toch hebben fabriekseigenaren nog een lange weg te gaan, vindt Tonnaer. “Ze zijn open, maar door druk en concurrentie is er bij hen niet altijd de interesse om zaken snel te veranderen.”

Transparantie is een onderwerp dat veel wordt bevraagd door consumenten. Van Nudie Jeans willen kijkers aan het begin van de middag weten of het merk überhaupt volledige transparantie kan realiseren. “Dat proberen we door helemaal terug te gaan in de supply chain. We bezoeken zelfs de katoenvelden, zodat we alle leveranciers leren kennen en problemen makkelijker kunnen zien. Een uitdaging van volledige transparantie kan zijn dat er zoveel leveranciers zijn, dat het niet meer is te overzien. Maar dat geldt vooral voor merken met grotere collecties,” aldus Sandya Lang, CSR manager van het label. Nudie Jeans is verder het enige label dat wordt gevraagd naar eventuele veranderingen in navolging van de Rana Plaza-fabrieksramp. “Nudie Jeans produceert niet in Bangladesh, dus het heeft geen directe invloed op ons gehad. We besteden er wel aandacht aan wanneer we fabrieken bezoeken en zien dat veel merken hun aanpak hierdoor hebben aangepast, dus dat is positief.”

De Fair Wear Foundation (FWF) is een non-profitorganisatie die samenwerkt met kledingmerken, fabrieken, vakbonden en soms regeringen om arbeidsomstandigheden in elf productielanden in Azië, Europa en Afrika te controleren en verbeteren op acht internationaal overeengekomen normen. Momenteel zijn bij de FWF ruim tachtig bedrijven aangesloten, welke zo’n 120 modelabels vertegenwoordigen. De organisatie richt zich met name op de productiefase waarin het naaien plaatsvindt, omdat het “één van de meest arbeidsintensieve fasen is waarbij veel veiligheidsproblemen voorkomen”. Leden van de FWF zijn onder andere Claudia Sträter, Acne Studios, Anna van Toor, Filippa K, Expresso Fashion, Mayerline en Nudie Jeans.

Beeld: Fair Wear Foundation

Claudia Strater
expresso fashion
Fair Wear Foundation
Fashion Revolution Day
Kings of Indigo
Nudie Jeans