• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Eurostat: Duitsland grootste importeur van kleding en schoenen

Eurostat: Duitsland grootste importeur van kleding en schoenen

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

EU-lidstaten exporteerden vorig jaar voor 141,8 miljard euro aan kleding en schoenen. Daarvan ging het merendeel, namelijk 77 procent, naar andere EU-lidstaten. Dat maakte Eurostat, het onderzoeksbureau van de Europese Unie, dinsdag op zijn website bekend. Italië was met een aandeel van 19 procent de grootste exporteur. Nederland exporteerde in 2017 voor gemiddeld 9 miljard euro uit Europese lidstaten, België voor 12,5 miljard euro.

Het Italiaanse exportaandeel bedroeg 26,6 miljard euro. Op de tweede plek staat Duitsland met 22,8 miljard euro (16 procent), gevolgd door Spanje met 14,3 miljard euro (10 procent), België met 12,5 miljard euro (9 procent) en Frankrijk met 12 miljard euro (8 procent). Aangezien de cijfers over december 2017 nog niet bekend zijn, hebben de jaargegevens van Eurostat betrekking op de maanden januari tot en met november.

Eurostat: Zwitserland belangrijkste exportland in 2017

Volgens het onderzoeksbureau was Zwitserland de belangrijkste bestemming voor kleding en schoenen. In 2017 exporteerden EU-lidstaten voor 6,4 miljard euro aan de producten naar het land, goed voor 20 procent van de totale exportwaarde. De op een na grootste exportmarkt waren de Verenigde Staten met 4,5 miljard euro (14 procent). Andere belangrijke markten waren Rusland met 2,9 miljard euro (9 procent), Hong Kong met 2,3 miljard euro (7 procent), Japan met 1,7 miljard euro (5 procent) en China met 1,6 miljard euro (5 procent).

Duitsland grootste importeur van Europese Unie

Uit de gegevens van Eurostat blijkt dat EU-landen in 2017 voor 195,8 miljard euro aan kleding en schoenen importeerden. In totaal werd voor 39,9 miljard euro aan kleding en schoenen ingevoerd door Duitsland. Daarmee is het land de grootste importeur van de Europese Unie, gevolgd door Frankrijk met 25,2 miljard euro, Groot-Brittannië met 23,5 miljard euro, Spanje met 17,8 miljard euro en Italië met 17,5 miljard euro. Nederland importeerde voor zo’n 5,7 miljard euro uit andere EU-lidstaten, België voor 3,3 miljard euro.

Bijna de helft van alle kleding en schoenen werd geïmporteerd uit een niet EU-lidstaat. Die import kwam voor het grootste deel uit China, Bangladesh, Turkije, Vietnam, India en Cambodja.

Prijzen in Nederland en België 12 procent hoger dan gemiddeld

Het prijsniveau van kleding en schoenen varieert sterk binnen de EU. In 2016 waren de producten in Zweden het duurst, 36 procent duurder dan het Europees gemiddelde, gevolgd door Denemarken met 33 procent duurder dan gemiddeld en Finland met 24 procent duurder dan gemiddeld. Daarna volgen Nederland en België, waar de prijzen 12 procent boven het gemiddelde lagen.

In de EU werd gemiddeld 4,9 procent van de huishoudelijke uitgaven besteed aan kleding en schoenen. In Estland was dit aandeel het hoogst met 7 procent. Met 5 procent lag Nederland iets boven het gemiddelde, terwijl België er met 4,3 procent onder lag. In Bulgarije was het aandeel met 3 procent het laagst.

Dameskleding grootste im- en exportproduct in de EU

In 2017 exporteerden EU-lidstaten voor bijna 21 miljard euro aan dameskleding. Dat komt neer op ruim een vijfde van de totale kledingexport in de EU. Tegelijkertijd werd voor 29 miljard euro aan dameskleding geïmporteerd, wat goed is voor 20 procent van de totale kledinginvoer. Met een waarde van 12,8 miljard euro, goed voor 13 procent van de totale kledingexport in de EU, was herenmode ook in opkomst. Voor 18,1 miljard euro werd aan herenkleding geïmporteerd, goed voor 12 procent van alle invoer.

Beeld: Eurostat

Eurostat
Export
Import