Cameleon failliet: Het einde van een tijdperk voor de Brusselse modeverkoper
bezig met laden...
Op 2 mei 2025 verklaarde de Nederlandstalige ondernemingsrechtbank van Brussel het faillissement van Cameleon. Dit markeert het einde van de gerechtelijke reorganisatie die in februari 2025 was gestart. Het faillissement betekent het verlies van 46 banen, meldt L’Echo.
Het is niet de eerste keer dat het bedrijf, gespecialiseerd in de verkoop van merkkleding in de uitverkoop, een zware crisis doormaakt. In november 2020 werd het moederbedrijf, Famous Clothes SA, failliet verklaard door de gevolgen van de Covid-19-pandemie en de daaropvolgende lockdowns. Het merk werd daarna nieuw leven ingeblazen door een nieuwe structuur, de SRL Rengo, opgericht om de continuïteit van de activiteiten te waarborgen.
Deze nieuwe structuur werd gedragen door Pascale Switten (ex-directrice inkoop), Lien Geeroms, Alexis Malherbe (Wolf Food Market) en Thibaut Dehem (oprichter van bureau 87seconds). Ze werkten samen met Jobyourself aan een coöperatief model, waarbij bijna 80 werknemers aandeelhouder werden. Dit was een primeur in België en moest de betrokkenheid van de medewerkers vergroten en een meer participatieve handel mogelijk maken.
Een model dat de veranderingen in de markt niet overleefde
Hoewel het bedrijf erin slaagde om enige stabiliteit te herwinnen – met 100 werknemers en een omzet van 80 miljoen euro in vier jaar – stapelden de uitdagingen zich snel op. Het historische model van Cameleon, gericht op de fysieke verkoop van merkkleding tegen bodemprijzen, werd verstoord door de versnelde digitalisering van de handel na de Covid-19-pandemie.
Alexis Malherbe legt uit: “Covid heeft de consumptiegewoonten blijvend veranderd, die zijn nu gedigitaliseerd. We kregen te maken met stijgende kosten – kleding, huur, salarissen, energie – en een daling van de koopkracht. Bovendien zagen we een drastische daling van het aantal klanten, doordat consumentenverwachtingen veranderden.”
Een opeenvolging van fatale obstakels
“Het is vaak maar één klein obstakel dat een groot bedrijf ten val brengt”, zegt Rengo, het moederbedrijf. “In ons geval waren het echter een reeks kleine problemen die uiteindelijk de nekslag gaven.” Dit is een treffende metafoor voor de opeenstapeling van moeilijkheden die Cameleon teisterden: een eerste gerechtelijke reorganisatie in 2014, de mislukte digitale omschakeling, een faillissement in 2020, een ingewikkelde herlancering en uiteindelijk het verlies van een belangrijke vestiging in Woluwe in 2024, die door de verhuurder werd verkocht.
Deze gebeurtenis versnelde de nieuwe gerechtelijke reorganisatie. Het bedrijf moest een verkoopruimte van 2.000 vierkante meter vrijmaken, zonder een alternatief in Brussel.
Reddingspogingen tot het laatste moment
Voordat het faillissement werd uitgesproken, werden verschillende mogelijkheden onderzocht om het bedrijf te redden. Er werd onder andere een beroep gedaan op crowdlending via Ecco Nova, kredietaanvragen bij vier banken (variërend van 250.000 tot 500.000 euro), en werden er onderhandelingen gevoerd met investeerders, ondersteund door The Harbour en Agio Capital. Hoewel er een investeerder was die zich had gecommitteerd, trok deze zich op het laatste moment terug.
Ongekende publieke steun
Hub.brussels bood aanzienlijke ondersteuning op institutioneel vlak, waaronder digitale audits, investeringssteun en commerciële strategieën zoals de opening van de "Re-Love" corner. Daarnaast verstrekte finance&invest.brussels een lening van 400.000 euro in het kader van de Covid-19-crisis.
Deze steun maakte deel uit van een ambitieus project, een coöperatieve management buy-out, waarbij bijna 50 voormalige werknemers aandeelhouder werden van Rengo. Dankzij een regeling met Jobyourself konden de werknemers tijdelijk hun werkloosheidsuitkeringen behouden. Deze formule, geprezen om zijn sociale innovatie, stelde Rengo in staat snel te herkapitaliseren en de activiteiten voort te zetten zonder onmiddellijk winst te maken. Het was een poging om een duurzaam, lokaal ondernemingsmodel te promoten, ondanks de crisis.
Een lange, bewogen geschiedenis
Het avontuur van Cameleon begon in 1998, toen Jean-Cédric van der Belen startte met de verkoop van afgeprijsde merkkleding in het Jubelpark. Het bedrijf groeide snel en breidde uit naar andere locaties, zoals Genval. Na een periode van snelle groei volgde in 2014 de eerste gerechtelijke reorganisatie. De mislukte digitale omschakeling, gevolgd door het faillissement in 2020, zette de verdere ontwikkeling van het merk op losse schroeven.
De herlancering na de Covid-pandemie was sociaal innovatief en had het bedrijf in staat gesteld om enige tijd door te gaan. Maar zonder een structurele transformatie van het bedrijfsmodel kon Cameleon de combinatie van economische crises en interne problemen uiteindelijk niet overleven.
Een mogelijke doorstart?
Momenteel blijven de twee winkels open, in afwachting van een overnamekandidaat. De rechtbank heeft een nieuwe gerechtelijke reorganisatie goedgekeurd, waarbij een investeerder de activiteiten kan overnemen. De directrices zijn optimistisch en hopen voor de zomer een oplossing te vinden. In 2024 overschreed de omzet nog de 14 miljoen euro, dankzij een stijging van de gemiddelde besteding.
Het blijft de vraag of dit iconische bedrijf, dat al meerdere keren herrezen is, opnieuw zal kunnen opstaan – dit keer op een duurzame manier.
Dit artikel is in het Nederlands vertaald met behulp van een AI-tool.
FashionUnited gebruikt AI taaltools om het vertalen van (nieuws)artikelen te versnellen en de vertalingen te proeflezen om het eindresultaat te verbeteren. Dit bespaart onze menselijke journalisten tijd die ze kunnen besteden aan onderzoek en het schrijven van eigen artikelen. Artikelen die met behulp van AI zijn vertaald, worden gecontroleerd en geredigeerd door een menselijke bureauredacteur voordat ze online gaan. Als je vragen of opmerkingen hebt over dit proces, stuur dan een e-mail naar info@fashionunited.com.