• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Daarom willen Britse designers bij Europa blijven

Daarom willen Britse designers bij Europa blijven

Door Esmerij van Loon

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Het gros van de Britse modeontwerpers stemt donderdag 23 juni voor Europa en tegen een Brexit. Dat blijkt uit onderzoek van de British Fashion Council (BFC) aan de vooravond van het EU referendum in Groot Brittannië. Een meerderheid van 90 procent geeft aan bij de EU te willen blijven en 23 juni voor de Europese Unie te stemmen. Slechts 4,3 procent van de Britse modeontwerpers zegt volgens de BFC dat zij 'Leave' zullen stemmen.

De spanning in het Verenigd Koninkrijk en Europa loopt op in aanloop naar het referendum over vier dagen. Britse politici hebben zondag de campagne hervat nadat het debat drie dagen was stilgelegd na de moord op parlementslid Jo Cox vorige week. In de laatste publiekspeiling van de Sunday Times is de steun voor het blijf-kamp iets gegroeid. De twee partijen gaan nu bijna gelijk op waarbij 44 procent van de Britten nu 'blijven' zou stemmen en 43 procent voor een exit uit de Europese Unie.

Modeontwerpers stemmen 'In'

De resultaten van de BFC enquête zijn in lijn met eerdere peilingen door zowel de organisatie van de mannenmodeweek in Londen, London Collections: Men, als de Creative Industry Federation. Britse mannenmodedesigners zoals Christopher Raeburn, Daniel W. Fletcher, E.Tautz, Lou Dalton en Sibling zegden hun steun toe aan de 'Remain In'-campagne. Dat deden zij niet alleen mondeling, maar ook op de catwalk. Zo verschenen Sibling-ontwerpers Cozette McCreery en Sid Bryan na afloop van hun show in T-shirts met de tekst 'In'. Daniel W. Fletcher organiseerde een demonstratie op de stoep van de officiële showlocatie van LCM en stuurde een groep modellen de straat op met EU-vlaggen en gehuld in trainingspakken met 'Stay' erop gedrukt.

De Creative Industry Federation, de Britse vereniging voor mensen werkzaam in de creatieve industrie, vroeg haar leden naar hun voorkeur en noteerde dat 96 procent bij de Europese Unie wil horen.

Hoofdreden om bij de EU te willen blijven is het belang van vrije handel en de mogelijke devaluatie van de pond met ruim 20 procent. Dat zou betekenen dat Britse modebedrijven die stoffen in bijvoorbeeld Italië inkopen en in Europa produceren bij een Brexit fors duurder uit zijn en langere leadtimes moeten incalculeren. Hogere productiekosten worden doorberekend in de verkoopprijzen, dus zelfs als een goedkopere pond van het Verenigd Koningrijk een aantrekkelijker toeristenbestemming maakt, betekent dat niet dat die toeristen ook meer Britse kleding gaan kopen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde zaterdag dat een Brexit kan resulteren in een economische krimp van ruim 5 procent in drie jaar tijd.

Britse mode- en kunstopleidingen hebben daarnaast een enorme internationale studentenpopulatie en ontvangen subsidie van de EU. Een aantal klinkende namen van de London Fashion Week is niet Brits, maar heeft wel in Londen gestudeerd. Neem Roksanda Ilincic uit Servië, Mary Katrantzou uit Griekenland en Marques Almeida uit Portugal.

Een Brexit zou ook grote gevolgen hebben voor de personele bezetting van de Britse modeateliers. Ontwerper Christopher Kane zegt in de New York Times: "In ons atelier werken geweldige mensen uit Italië en tal van andere Europese landen. Gaan straks de grenzen dicht en moet ik dan werkvisa voor hen regelen? En wat kost dat dan?" Peter Pilotto (zelf half Oostenrijks, half Italiaans van geboorte) zegt in hetzelfde artikel dat ruim 70 procent van zijn designteam niet in Groot Brittannië geboren is. Dat werkt door in de culturele diversiteit en creatieve lading van zijn collecties. Het gaat niet alleen om behendige naaisters en vakkundige patroontekenaars. Het is de mix van mensen met verschillende identiteiten, achtergronden en ervaringen die de hedendaagse mode maakt.

Daarom zal donderdag een meederheid van de Britse modeontwerpers en modebedrijven waarschijnlijk voor Europa stemmen.

Foto: Sibling-ontwerpers Cozette McCreery en Sid Bryan na afloop van hun show tijdens LCM. (Catwalk Pictures).

BREXIT
Europese Unie
groot brittanië
London Collections Men