• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Charles Vögele Nederland vraagt faillissement aan

Charles Vögele Nederland vraagt faillissement aan

Door May-Anne Oltmans

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

De Nederlandse tak van Charles Vögele heeft vandaag een faillissement aangevraagd bij de Rechtbank te Amsterdam. De Rechtbank heeft haar toestemming verleend, waarmee het Zwitserse bedrijf dat al gedurende langere tijd in zwaar weer verkeerde, zich nu ook uit de Nederlandse markt zal terugtrekken. Johan Westerhof en Hans Hendriks zijn aangesteld als curatoren in de zaak, meldt het bedrijf in een persbericht.

Charles Vögele Nederland vraagt faillissement aan

”Helaas zag de Nederlandse directie van Charles Vögele geen andere mogelijkheid dan een faillisementsaanvraag in te dienen,” laat Edwin van Wijk, werkzaam als woordvoerder voor het bedrijf, aan FashionUnited weten. “Nadat Charles Vögele eind vorig jaar werd overgenomen door Sempione Retail AG en OVS werd al snel duidelijk dat de nieuwe eigenaren geen interesse hadden om het bedrijf voort te zetten in Duitsland, België en Nederland. Vanuit het bedrijf is er daarom alles aan gedaan om een nieuwe koper te vinden, maar zij is daarin helaas niet geslaagd.”

Naast het zoeken naar een mogelijke koper heeft de Nederlandse afdeling van de modeketen ook gedacht aan alternatieve oplossingen zoals bijvoorbeeld een herstructurering onder de huidige eigenaar. “Maar ook dat bleek niet mogelijk,” aldus Van Wijk. “En zonder financiering kan een bedrijf natuurlijk niet voortbestaan.”

Van Wijk: “De winkels blijven voor een nog onbepaalde tijd geopend”

Het faillissement is een feit, maar Charles Vögele zal nog wel even zichtbaar blijven in de Nederlandse winkelstraat. De voorraden die momenteel nog in de Nederlandse winkels van het merk aanwezig zijn, zullen worden uitverkocht voordat het bedrijf zich uit het land zal terugtrekken. Hoe lang het dus nog zal duren voordat Charles Vögele de deuren definitief sluit, kan Van Wijk op dit moment niet zeggen. Ook is op dit moment nog geen zekerheid over wat het faillissement betekent voor de webshop van het merk.

Zolang de winkels operationeel blijven, zullen ruim 700 werknemers van Charles Vögele nog blijven doorwerken. “Wel zijn met het failliet verklaren van het bedrijf al deze arbeidscontracten ontbonden,” laat Van Wijk weten.

Charles Vögele wil zich richten op de markten die het meeste potentieel bieden, te weten Zwitserland, Hongarije, Oostenrijk en Slovenië. De Belgische tak van het Zwitserse bedrijf werd in juli 2016 al in de verkoop gezet. Een deel daarvan werd uiteindelijk overgenomen, waardoor 70 van de 200 werknemers hun baan konden behouden. Eerder deze week werd ook bekend dat kopers waren gevonden voor een gedeelte van de Duitse filialen van het bedrijf. Ook de Duitse medewerkers van Charles Vögele kunnen naar verluidt blijven werken onder de nieuwe eigenaren.

Charles Vögele lijdt al sinds 2010 grote verliezen. Ook het turnaround-programma dat moest zorgen voor een kentering, heeft niet gezorgd voor succes. In totaal had het bedrijf in juni van vorig jaar meer dan 700 verkooppunten, waarvan 95 in Nederland. Charles Vögele was actief in Nederland sinds 1999.

Bekijk de Charles Vögele Nederland filialen op de kaart

Beeld: Charles Vögele Nederland Facebook en Charles Vögele Mode Facebook

Charles Vogele
OVS