• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Camaïeu geliquideerd, werknemers in shock

Camaïeu geliquideerd, werknemers in shock

Door AFP

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Beeld: Pexels

Tourcoing - "Ik hoop dat u gestraft wordt": toen de handelsrechtbank van Lille de liquidatie van Camaïeu aankondigde, namen de werknemers Michel Ohayon, de zakenman uit Bordeaux die de confectieketen en 2.600 werknemers had overgenomen, op de korrel.

"We hebben gevochten voor dit bedrijf! Ik ben net zo ontzet als u," probeerde de zakenman, die aan het hoofd staat van de Financière Immobilière Bordelaise (FIB), zich te verdedigen. "Jullie hebben het recht om kwaad te zijn, ik vergeef jullie alles," voegde hij er ten slotte aan toe, ten overstaan van de woedende werknemers. Hij zei dat er 46 miljoen euro in het bedrijf was geïnvesteerd.

Met de woorden die de president van de rechtbank na een beraadslaging uitsprak om "de gerechtelijke vereffening" aan te kondigen, viel het merk om. Dat gebeurde bijna veertig jaar na de oprichting in 1984 in Roubaix, waar het ongeveer 500 mensen in dienst heeft. Volgens de directie werd het bedrijf vernietigd door Covid-19 en een kostbare cyberaanval. Mogelijk ook door slechte keuzes. De rechtbank besloot dat het bedrijf actief kan blijven tot zaterdag 23.00 uur. Dan is het voorbij.

"2600 mensen op straat, wat moeten we doen? Hij is degene die de huur gaat betalen, hij is degene die de gezinnen te eten gaat geven", riep Cynthia tegen journalisten toen ze de rechtszaal verlieten. Veel werknemers waren in tranen. Velen werken al jaren, zelfs tientallen jaren voor het bedrijf.

"Wat werkgelegenheid betreft wordt het een ramp", zei Nordine Misraoui, secretaris van sociaal-economisch comité van de het nationale Franse vakbondencentrum CFDT, zelf ook al 35 jaar werkzaam bij Camaïeu.

"Een tragedie"

"We werken met veel dienstverleners, dus we hebben meer dan 5.000 werknemers," zei vakbondsafgevaardigde Chérif Legba. Hij verwachtte een ‘drama’ voor families.

"We hebben de kriebels, we zijn gewend actief te zijn en nu is er maandag niets meer over", zegt Louisa, 57, die al 29 jaar bij Camaïeu werkt en net als veel van haar collega's weigert haar achternaam te noemen. De ontwikkeling van de FIB, die een reeks winkels heeft overgekocht (waaronder Go Sport, La Grande Récré, 23 bij Galeries Lafayette aangesloten winkels), vond ze ‘in het begin goed, maar men kan ze niet allemaal tegelijk in het oog houden’, zegt ze. "Voor velen was Camaïeu hun eerste baan. Ik ben in Camaïeu opgegroeid", verklaart Idir, 40 jaar oud, waarvan hij 17 jaar bij de bezorgdienst van Camaïeu werkte.

"Sinds de overname (in 2020, red.) is er veel stress en druk op alles", zegt Vanessa, 39, die al 16 jaar in een winkel in Wattignies werkt. Zij denkt dat de kopers ‘het verknoeid hebben: de klanten konden de winkels niet meer vinden".

"Het bedrijf heeft genoeg gebloed. Dit bedrijf is leeggepompt door opeenvolgende aandeelhouders", beschuldigt ook een projectmanager van de toeleveringsafdeling. "We werken al maanden in vreselijke omstandigheden, leveranciers huilden aan de telefoon omdat ze niet meer betaald werden," zei ze.

Vakcentrale CGT heeft dinsdagochtend in het hoofdkantoor een algemene vergadering belegd voor het personeel van Roubaix en de werknemers van nabijgelegen winkels, "met het oog op de voorbereiding van een rechtszaak voor de schade die de werknemers hebben geleden". De aandeelhouder had tot op het laatste moment geprobeerd dit te voorkomen door er bij de regering, met behulp van de regio Hauts-de-France, op aan te dringen een voorschot van middelen vrij te maken.

Maar ‘het overnameplan was niet erg doordacht, met een bedrijfsplan dat op één pagina kon passen’, zei de minister van Industrie, Roland Lescure, na de aankondiging van de liquidatie. "Ik betreur dat het zover gekomen is," zei hij. (AFP)

Camaieu
Faillissement