• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Camaïeu België failliet, boos op Franse moederbedrijf

Camaïeu België failliet, boos op Franse moederbedrijf

Door AFP

bezig met laden...

Scroll down to read more

Brussel - Een Belgische advocaat en vakbond beschuldigden dinsdag de Franse groep Camaïeu ervan zijn dochterondernemingen in het buitenland te hebben ‘verwaarloosd’ ten tijde van de organisatie van haar herstructurering in Frankrijk, met name het faillissement van Camaïeu Belgique en het verlies van ongeveer 120 banen.

Deze herstructurering, onder toezicht van de Rechtbank van Koophandel van Lille, leidde in augustus tot de keuze van Financière Immobilière Bordeaux (FIB) om 511 van de 634 winkels van het merkin Frankrijk over te nemen, en ongeveer 2.600 werknemers (op de meer dan 3.100 in totaal).

Anderzijds werd er geen oplossing gevonden voor de winkels en de medewerkers van de dochterondernemingen in België, Zwitserland en Luxemburg, legde de advocaat Nicholas Ouchinsky uit aan AFP, die door de Belgische justitie werd aangesteld om een koper voor Camaïeu België te vinden maar daar niet in slaagde.

Volgens hem zou de Brusselse ondernemingsrechtbank deze week de vereffening moeten uitspreken van MDB (Mode Développement Belgique), de juridische structuur die toezicht houdt op de Belgische dochteronderneming, die beschuldigt van “17 miljoen euro schuld op 30 juni”.

De advocaat zei dat hij “48 potentiële kandidaten” voor de overname had benaderd, zonder succes. Ouchinsky hekelde de houding van Camaïeu International (het voormalige moederbedrijf gevestigd in het noorden van Frankrijk), dat op het moment van onder curatele gaan in het voorjaar opzettelijk de mogelijkheid van een wereldwijde reorganisatie zou hebben uitgesloten.

“In 2015 creëerde het Europees Parlement een wettelijk kader dat de coördinatie van insolventieprocedures op Europees niveau verankerde, dit kader werd totaal veracht”, zei hij, sprekend over “schandaal”.

“Camaïeu België is officieel failliet”, zei de christelijke vakbond CNE.

De organisatie zei “boos” te zijn om de 120 Belgische medewerkers die zullen hun baan verliezen doordat ze “een groot deel van hun wettelijke voordelen” worden ontnomen, bij gebrek aan anticipatie in Frankrijk.

“We zijn bezig met het evalueren van de mogelijkheid om Camaïeu aan te klagen wegens frauduleus faillissement”, voegde de vakbond toe in een verklaring.

In augustus hadden zes vakbonden uit Frankrijk en de Benelux, waaronder de CNE, het voormalige Franse management van Camaïeu al beschuldigd van “georganiseerd faillissement”, in de veronderstelling dat het zijn financiële balans in Frankrijk had opgeschoond ten nadele van buitenlandse dochterondernemingen.

Camaïeu is opgericht in 1984 en heeft zijn hoofdkantoor in Roubaix, vlakbij Lille. Het Franse confectiemerk had eind mei nog een netwerk van 634 winkels in Frankrijk en 198 in het buitenland. “We hebben keuzes gemaakt, we hebben ons losgemaakt van het internationale, van 20 procent van de winkels, die veel geld verloren”, verklaarde eind augustus Wilhelm Hubner, de nieuwe CEO van het merk, gecontroleerd door FIB. (AFP)

Camaieu