• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Burberry ziet omzet dalen na ‘uitdagend’ tweede halfjaar

Business

Burberry ziet omzet dalen na ‘uitdagend’ tweede halfjaar

Door Marije Bette

15 apr. 2016

Burberry heeft in de tweede helft van gebroken boekjaar 2016 een omzetdaling van 1 procent genoteerd. De omzet in winkels die langer dan een jaar open zijn, daalde met 2 procent. Ook voor het lopende boekjaar 2017 verwacht Burberry ‘uitdagende marktomstandigheden’, zo liet het Britse modehuis weten bij de presentatie van de cijfers.

De resultaten van Burberry liggen in lijn met de eerdere voorspellingen van analisten. De omzet van Burberry daalde van 1.423 miljoen Britse pond (1.789 miljoen euro) naar 1.410 miljoen pond (1.77 miljoen euro). Vooral in Hongkong en Macau viel de verkoop tegen. In de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) bleef de vergelijkbare omzet op ongeveer op hetzelfde niveau in vergelijking met een jaar eerder. Op het vasteland van Europa daalden de verkopen in het vierde kwartaal grotendeels door het wegblijven van de shoppende toerist, met name Chinese toeristen. Burberry schrijft dit toe aan de aanslagen in Parijs. Ook in het Verenigd Koninkrijk en het Midden-Oosten nam de verkoop af. In de Verenigde Staten daalde de vergelijkbare omzet eveneens.“De omstandigheden blijven uitdagend voor het luxe segment”, licht Christopher Bailey, Chief Creative and Executive Officer bij Burberry toe. “We blijven ons de komende periode richten op kostenverlaging en maken stappen in het verbeteren van de productiviteit en de efficiëntie. Ondertussen hebben we dit halfjaar digitaal wel beter gepresteerd. Ook op het gebied van innovatie scoren we met onze producten goed bij onze klanten.”

Voor boekjaar 2017 verwacht Burberry dat de inkomsten uit retail door nieuwe winkelmeters een groei van enkele cijfers op zal leveren. Er staan 15 winkelopeningen gepland, maar ook een vergelijkbaar aantal sluitingen. Daarnaast voorspelt het modehuis dat de inkomsten uit wholesale in de zes maanden tot aan 30 september 2016 met tien procent zullen dalen. De inkomsten uit licenties zullen naar verwachting met 20 miljoen pond dalen, voornamelijk door het aflopen van Japanse Burberry licenties.

Burberry moest het na de bekendmaking van haar cijfers direct ontgelden op de beurs. Donderdag schoot de koers van het modehuis met 6 procent omlaag tot een bedrag van 12,64 pond per aandeel.