• Home
  • Nieuws
  • Business
  • ‘Boete voor kledingwinkel vanwege weigeren werknemer omdat hij een man is’

‘Boete voor kledingwinkel vanwege weigeren werknemer omdat hij een man is’

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Een man weigeren voor een sollicitatie, omdat de retailer eigenlijk op zoek is naar een vrouw, mag dat? De Leuvense arbeidsrechtbank heeft besloten dat dit discriminatie is, zo meldt De Morgen.

De man had gesolliciteerd voor een functie als stockbeheerder in een kledingzaak. Hij kreeg vervolgens te horen dat de winkel op zoek was naar een vrouw waarop hij een klacht indiende bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, dat naar de arbeidsrechtbank stapte. De rechter oordeelde dat het geslacht van de sollicitant de enige reden was voor de weigering, waardoor het gezien wordt als discriminatie. De winkel moet een schadevergoeding betalen van 13.000 euro, omgerekend is dat zes maanden loon, en een symbolische euro aan het Instituut, aldus De Morgen.

“Het geslacht van een sollicitant heeft geen invloed op diens professionele capaciteiten,” aldus Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen tegen de krant. “Werkgevers zijn nog te vaak overtuigd dat sommige functies beter passen bij vrouwen en andere bij mannen. Die overtuigingen berusten op stereotypen, die vooroordelen moeten verdwijnen.

boete
discriminatie
kledingwinkel