• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Belgische modemerken lanceren initiatief om verenigingen te ondersteunen

Belgische modemerken lanceren initiatief om verenigingen te ondersteunen

Door Tessa Guntlisbergen

23 mrt. 2020

De Belgische moderetailers JBC, Torfs, Brantano en ZEB hebben de handen ineengeslagen met online winkelplatform Trooper. Ze richtten het initiatief ‘Shop in je kot’ op, waarmee ze financiële steun verlenen aan Belgische verenigingen die met moeilijkheden kampen.

De omstandigheden zijn momenteel onzeker voor deze verenigingen, waaronder de scouting en voetbalclubs. Dat vertelt Elisabet Lamote, medeoprichtster van Trooper, in een online persconferentie. “Vooral in het voorjaar organiseren verenigingen fondsenwervingsacties en die zijn nu afgelast.” Lamote refereert aan een studie van de Koning Boudewijnstichting, waaruit blijkt dat driekwart van de verenigingen nog geen half jaar kan overleven zonder inkomsten.

Om de verenigingen draaiende te kunnen blijven houden in deze coronatijd, en ook daarbuiten, is financiering nodig. Daarom sporen de bovengenoemde retailers consumenten aan om hun mode-aankopen via Trooper te doen. Deze, en zo’n 400 andere retailers in België, staan per aankoop 2 tot 5 procent van de opbrengst af aan Trooper, die het vervolgens uitkeert aan verenigingen. Uiteindelijk gaat een kwart van de commissie-inkomsten voor verenigingen naar Trooper om de werkingskosten te kunnen dekken.

“Als familiebedrijf dat leeft met en voor families, vinden we het belangrijk om verenigingen te steunen,” verklaart Bart Claes, CEO van JBC, tijdens de conferentie. Ook voor Torfs is het steunen van verenigingen een logische stap, vertelt CEO Wouter Torfs. “Ik besef me heel goed dat verenigingen afhankelijk zijn van vrijwilligers. Nu is het moment voor een bedrijf om maatschappelijke verantwoordelijkheid te tonen,” aldus Torfs.

Zowel verenigingen als retailers kunnen zich kosteloos aansluiten bij Trooper. Momenteel zijn zo’n 6.000 van de in totaal 100.000 verenigingen in Vlaanderen aangesloten bij Trooper.