• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Belgen kopen massaal via het internet

Belgen kopen massaal via het internet

Door Susan Zijp

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Belgen kopen steeds meer online Credits: Pexels, Anna Shvets

Een kwart van alle aankopen hebben Belgen het afgelopen jaar via het internet gedaan. Dit meldt Becom, de Belgische federatie van de e-commerce, in hun jaarlijkse monitor. Alle Belgen samen hebben vorig jaar ruim 16 miljard euro aan goederen en diensten gekocht online. Dat is 10,7 procent meer dan in 2022.

Het aantal aankopen via het internet neemt toe. Vorig jaar gaf de Belg 16,3 miljard euro online uit. Ter vergelijking: vijf jaar geleden was dit nog 11 miljard euro. Kleding staat in de top drie van de meest gekochte producten van Belgen online, ter waarde van 1,6 miljard euro. Dit segment is in vergelijking met het jaar daarvoor gedaald (min 1,8 procent). Online aankopen in schoenen staat op nummer zes en heeft een waarde van 832 miljoen euro.

De favoriete segmenten op het gebied van online aankopen van de Belg zijn vliegtuigtickets en accommodaties, zo blijkt uit de cijfers van Becom. Deze segmenten hebben een waarde van 2,1 miljard euro (19 procent meer in vergelijking met 2022).

Online marktplaatsen populair en het aantal webshops stijgt

Een op de drie online shoppers koopt via een Buitenlandse online marktplaats, aldus Greet Dekocker van Becom. "We [Belgen, red.] kopen meer in het buitenland en op marktplaatsen zoals Amazon en Bol", zegt Dekocker. "Als Belgische handelaars zijn we daar ondervertegenwoordigd."

Uit de cijfers van Becom blijkt dat Belgische webshops voor 2,5 miljard euro aan diensten en producten verkocht hebben aan buitenlandse consumenten. Dat is een lichte daling ten opzichte van 2022 (2,7 miljard), maar hoger dan in 2021 en de jaren daarvoor.

Het aantal aankopen maar ook het aantal webshops actief in België stijgt. Volgens Becom waren er vorig jaar 10,5 procent meer actieve Belgische webshops dan het jaar daarvoor. Eind vorig jaar stond de teller van het aantal webshops daardoor op 63.202.

E-commerce