• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Belastingverlaging voor duurzame mode: Meer dan 150 Spaanse bedrijven steunen ‘Groene BTW’

Belastingverlaging voor duurzame mode: Meer dan 150 Spaanse bedrijven steunen ‘Groene BTW’

Door Alicia Reyes Sarmiento

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Afbeelding ter illustratie. Credits: Monstera Production / Pexels

Groeiende zorgen over de ecologische en sociale impact van de mode-industrie hebben in Spanje geleid tot de oprichting van de ‘Groene BTW’-beweging. Dit initiatief streeft naar een verlaging van de belastingdruk voor bedrijven die op een ethische en milieuvriendelijke manier opereren.

Fast fashion multinationals domineren de markt door massaproductie en uitbesteding in landen met lage arbeidsnormen, wat hen in staat stelt zeer lage prijzen te hanteren. Dit model brengt echter aanzienlijke ecologische en sociale kosten met zich mee.

Duurzame bedrijven hebben te maken met hogere kosten door hun keuze voor ethische productie, zoals het gebruik van lokale fabrieken en het produceren in beperkte hoeveelheden om verspilling te voorkomen. Hierdoor worden ze benadeeld in een markt waar prijs en toegang tot commerciële kanalen van cruciaal belang zijn.

FashionUnited spreekt met Raúl González, CEO van Ecodicta, en andere initiatiefnemers zoals Gema Gómez (Slow Fashion Next), Koro López (Greenpeace Spanje), en Marta Álvarez (Marama Estudio) over de ‘Groene BTW’.

150 bedrijven en zelfstandigen steunen dit initiatief

Het manifest van de beweging, gesteund door meer dan 150 bedrijven en zelfstandigen, pleit voor gunstigere belastingvoorwaarden voor circulaire en duurzame bedrijven. Dit zou hen in staat stellen betere prijzen aan consumenten te bieden en hun marges te verhogen om te investeren in groei.

De boodschap is duidelijk: verlaag de BTW naar 10 procent voor duurzame bedrijven en producten, zowel voor kleine als grote ondernemingen. Dit initiatief heeft drie doelen: ondersteuning bieden aan bedrijven die al duurzaam opereren, bedrijven aanmoedigen om over te stappen naar duurzame praktijken, en consumenten toegang geven tot betaalbare duurzame producten.

Raúl González benadrukt: "We willen dat alle nieuwe modemerken vanaf het begin duurzaamheid als uitgangspunt nemen."

Gema Gómez wijst op de uitdagingen voor duurzame ondernemers: "Het is frustrerend om bedrijven te zien die de mode-industrie willen transformeren, maar nauwelijks kunnen concurreren met fast fashion-giganten."

‘Groene BTW is essentieel voor echte duurzaamheid'

Gómez benadrukt dat de ‘Groene BTW’ essentieel is om echte duurzaamheid te bevorderen. Het voorstel wil de BTW verlagen naar 10 procent voor duurzame bedrijven en producten, wat niet alleen huidige duurzame bedrijven ondersteunt, maar ook andere bedrijven stimuleert om deze stap te zetten. Dit zorgt ervoor dat consumenten toegang krijgen tot betaalbare, duurzame producten.

Hoewel het initiatief in de textielsector begon, is het doel om de Groene BTW uit te breiden naar andere sectoren zoals voeding, mobiliteit en telecommunicatie. Om te waarborgen dat alleen echt duurzame bedrijven profiteren, wordt voorgesteld een keurmerk te creëren, uitgegeven door de Biodiversity Foundation en ondersteund door een wetenschappelijk comité.

Duurzame bedrijven zouden door deze belastingverlaging betere prijzen kunnen bieden en hogere marges behouden om te investeren in groei. Dit staat in contrast met de Franse belasting op fast fashion, die bedrijven straft voor milieuschade, maar het risico loopt gezien te worden als een afkoopregeling. De Groene BTW beloont juist bedrijven die goed presteren.

Op Europees niveau wordt gewerkt aan initiatieven zoals het Digitale Productpaspoort, dat traceerbaarheid en transparantie in de toeleveringsketen moet verbeteren. Daarnaast hebben landen zoals Groot-Brittannië, België en Zwitserland al maatregelen ingevoerd om duurzame bedrijven te ondersteunen, variërend van milieukeurmerken tot fiscale stimulansen.

De Groene BTW bevordert duurzaamheid en zorgt voor eerlijke concurrentie in een markt die momenteel wordt gedomineerd door minder duurzame spelers.

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited.ES. Vertaling en bewerking door Susan Zijp.

BTW
Digital Product Passport
DPP
Duurzaamheid
Duurzame mode
EU
Wetgeving