• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Asos sluit lokale webwinkel in China na slechte resultaten

Asos sluit lokale webwinkel in China na slechte resultaten

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Online moderetailer Asos heeft aangekondigd de stekker uit de lokale webwinkel in China te trekken na een verlies van 4 miljoen pond (4,96 miljoen euro) in de Chinese divisie vorig jaar. Het terugtrekken van de operatie gaat zo’n 10 miljoen pond (12,4 miljoen euro) kosten, zo heeft de Britse e-tailer bekendgemaakt.

Zowel de lokale webshop als het hoofdkantoor en het distributiecentrum van Asos in Shanghai gaan dicht. Daarbij worden ongeveer 60 kantoorbanen geschrapt. De overige 20 medewerkers worden overgeplaatst naar een nog onbekende locatie.

Afgelopen jaren heeft Asos moeite gehad om Chinese consumenten te blijven aantrekken. Ook had de internetgigant daarbij te maken met zware concurrentie van andere Chinese e-commercebedrijven, waaronder Alibaba, dat de online modemarkt in China domineert. “We hebben gewoon niet de vooruitgang gemaakt die we hoopten te maken,” zegt Asos-CEO Nick Beighton tegenover Internet Retailer. “De Chinese markt is heel anders dan de andere markten waar we actief zijn. Om de ogen op onze producten gericht te laten blijven, bleek erg moeilijk.”

Hoewel de Chinese webwinkel van Asos op slot gaat, blijft de e-tailer nog wel actief in het land. Chinese consumenten hebben gewoon toegang tot de internationale site, Asos.com, en hebben daarbij beschikking over ongeveer 80.000 producten, in vergelijking met 6.000 producten op de lokale site. Of Asos een lokale taal- en valutaoptie toevoegt aan de website, is nog niet bekend.

Asos betrad de Chinese markt drie jaar geleden en betaalde daarvoor een bedrag van 9 miljoen pond (11,2 miljoen euro), 3 miljoen pond (3,7 miljoen euro) meer dan aanvankelijk werd verwacht. De onverwachte kosten droegen bij aan een terugval van de aandelenkoers in 2014. Asos heeft momenteel nog lokale webwinkels in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië, Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland en Rusland.

Beeld: Asos Facebook

Asos