• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Amerikaanse overheidsinstantie start onderzoek naar Iconix Brand Group

Amerikaanse overheidsinstantie start onderzoek naar Iconix Brand Group

Door May-Anne Oltmans

30 dec. 2015

De Amerikaanse Iconix Brand Group heeft van de Securities and Exchange Commision (SEC) een onderzoeksbevel ontvangen. Het is nog niet duidelijk of het onderzoek zich slechts zal richten op de boekhouding van het bedrijf of dat het ook andere zaken in acht neemt. De SEC gaat in ieder geval onderzoeken of de modegroep zich in de afgelopen jaren bij het sluiten van joint ventures aan de wet heeft gehouden.

Iconix, dat onder andere eigenaar is van de merken Ed Hardy en Umbro, heeft aan Women´s Wear Daily (WWD) laten weten dat het medewerking zal verlenen aan het onderzoek. De SEC is tijdens het onderzoek gerechtvaardigd om personen te dagvaarden die een getuigenis kunnen afleggen. Daarnaast heeft het recht om documenten in te zien die mogelijk relevant zijn.

Het nieuws heeft ook invloed gehad op de beurs, waar de aandelenprijs van het bedrijf op maandag 28 december met 24 procent daalde tot een bedrag van 5,66 dollar (5,18 euro). Deze prijs ligt maar liefst 77 procent lager dan het record van dit jaar: 37,29 dollar (34,13 euro). Inmiddels is de prijs weer licht gestegen tot 5,84 dollar (5,34 euro).

Het is nog niet bekend of het bedrijf daadwerkelijk regels heeft overtreden, maar als dit het geval is kan de SEC een aanklacht indienen bij de rechtbank. Voor de Iconix Brand Group is 2015 een roerig jaar geweest. Zo vertrok in maart van dit jaar financieel directeur Jeff Lupinacci, en moest het bedrijf in augustus ook afscheid nemen van oprichter en CEO Neil Cole.

Ed Hardy
Iconix Brand Group
Umbro