• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Amazon opnieuw aangeklaagd, dit keer om overtreden mededingingsregels

Amazon opnieuw aangeklaagd, dit keer om overtreden mededingingsregels

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Credits: Amazon

In de Verenigde Staten heeft de Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse concurrentiewaakhond, samen met vertegenwoordigers van zeventien staten een aanklacht ingediend tegen webreus Amazon. Volgens de aanklagers maakt Amazon gebruik van illegale strategieën om concurrentie te beperken en zelf een monopoliepositie te behouden. Dat is te lezen in een persbericht van de FTC.

Amazon zou oneerlijk handelen op zowel de eigen online marktplaats voor consumenten als het platform waar verkopers diensten kunnen inkopen bij Amazon. Het gaat onder meer om strategieën die andere verkopers verhinderen om lagere prijzen te hanteren dan Amazon. Ook komen er in zoekopdrachten van consumenten opvallend veel eigen producten van Amazon naar boven, ten opzichte van producten van externe verkopers.

“Amazon misbruikt zijn monopolistische macht om zichzelf te verrijken terwijl het prijzen verhoogt en service verlaagt voor de tientallen miljoenen families die via het platform winkelen, en de honderdduizenden bedrijven die afhankelijk zijn van Amazon om hen te bereiken,” aldus FTC-voorzitter Lina M. Khan. “De bedoeling van de huidige rechtszaak is om Amazon hiervoor ter verantwoording te roepen.”

Amazon werd dit jaar al eerder aangeklaagd door de FTC. Deze beschuldigde Amazon ervan dat het miljoenen consumenten zonder toestemming had ingeschreven voor de betaalde abonnementsdienst Amazon Prime.

Amazon