• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Akkoord over begroting: Ook energiepakket voor bedrijven

Akkoord over begroting: Ook energiepakket voor bedrijven

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Beeld ter illustratie, via Unsplash

De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over de begroting. In de begroting zijn ook diverse steunmaatregelen opgenomen speciaal voor bedrijven vanwege de energieprijzen.

De regering wil vooral zorgen voor een lagere energiefactuur voor bedrijven die voor de energiecrisis gezond waren en nu te maken hebben met snel stijgende energiefacturen. Daarom wordt er eenmalig 250 miljoen euro uitgetrokken voor subsidies aan energie-intensieve bedrijven. De Vlaamse overheid past tot 25 procent van de meerkosten voor energie bij. Hier geldt wel een maximum van 500.000 euro per kwartaal en alleen voor bakkers, kappers en kmo’s. Voor energie-intensieve bedrijven past de overheid tot 30 procent van de meerkosten met een maximum van 4 miljoen euro. Voor de zeer energie-intensieve bedrijven zoals in de chemie of metaalindustrie komt de steun neer op 35 procent van de meerkosten en een maximum van 7,5 miljoen euro.

Daarbij krijgen bedrijven ook renteloze leningen en premies. Er wordt één miljard euro uitgetrokken zodat de overheid kan voorzien in waarborgen en leningen voor bedrijven die met betalingsmoeilijkheden kampen om de hoge energie-rekeningen op te vangen.

Energie