Het is misschien wel de populairste gymp van het afgelopen jaar: de Stan Smith sneaker van Adidas. Geliefd door streetstyle sterren en mode-insiders, heeft het tot meerdere kopieën geleid. Over de meesten maakt Adidas zich niet zo druk, maar de Duitse sportgigant sleept nu wel Skechers voor de rechter.

Adidas beschuldigt het Amerikaanse schoenenmerk van het misleiden van consumenten met een kopie van de Stan Smith sneaker en het gebruik van termen als ‘Adidas Originals’ en ‘Stan Smith’ als sleutelwoorden op zijn website om consumenten die op zoek zijn naar de authentieke gymp naar zijn site te leiden.

Dat merken als Saint Laurent, Maje en Isabel Marant allemaal een eigen versie van de Stan Smith hebben ontworpen ziet Adidas als onvermijdelijk. In een interview met het blad Deezen eerder dit jaar zei Adidas creatief directeur Paul Gaudio dat hoewel Adidas de vele kopieën niet op prijs stelt, alle ontwerpers elkaar in feite kopiëren. “Als er details zijn die er hetzelfde uitzien of voelen, dan zie ik dat niet als een dreiging.”

Maar Skechers is een ander verhaal, en volgens FashionMag.com een duidelijke dreiging voor Adidas op de Amerikaanse markt. De zaak wordt in Amerika, in de staat van Oregon, aangevochten. In thuisland Amerika is Skechers, op Nike na, de grootste handelaar in sportschoenen. Voor Adidas, die vecht voor zijn positie in Amerika, zal dit wellicht een doorn in het oog zijn.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN