• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Adidas en Thom Browne naar de rechter om gebruik van strepen

Adidas en Thom Browne naar de rechter om gebruik van strepen

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

De vier strepen van Thom Browne en de drie strepen van Adidas. Beeld: Thom Browne en Adidas

Vertegenwoordigers van Adidas en Thom Browne staan deze week voor de rechter in Manhattan, zo meldt WWD. Het onderwerp: het gebruik van een patroon bestaande uit drie parallelle strepen, dat sinds de jaren veertig geldt als een handtekening van Adidas. Het sportkledingbedrijf klaagde anderhalf jaar geleden luxemerk Thom Browne aan voor het gebruiken van een vergelijkbaar patroon. Die zaak heeft het nu tot het gerechtsgebouw gehaald.

Adidas eist van Thom Browne een schadevergoeding van ruim 867 duizend dollar (omgerekend 817 duizend euro), het bedrag dat het sportkledingmerk van Thom Browne zou hebben moeten ontvangen in de vorm van licenties voor het gebruik van de strepen, zo stelt Adidas.. Daarnaast wil Adidas ook de zeven miljoen dollar (6,6 miljoen euro) zien die Thom Browne volgens Adidas heeft verdiend met het verkopen van kleding en schoenen met strepen erop.

Thom Browne gebruikt al strepen sinds de oprichting van zijn merk in , om te refereren aan de Amerikaanse college-sportuniforms. Toen Adidas dat ontdekte, stapte het naar de toenmalige CEO van Thom Browne - en werd in 2007 besloten dat Browne voortaan geen drie, maar vier strepen zou gebruiken. Volgens Adidas zien consumenten deze echter nog steeds als drie strepen, en nu Thom Browne behalve maatkleding ook steeds meer sportswear produceert, groeit volgens Adidas de verwarring.

Volgens de advocaat van Thom Browne valt het met de verwarring wel mee. “Drie strepen zijn niet hetzelfde als vier horizontale balken,” zei hij. Ook benadrukt hij dat Adidas in elk geval tussen 2008 en 2018 geen enkel probleem leek te hebben met het gebruik van vier strepen door Thom Browne. Dat er na die lange stilte alsnog een aanklacht binnenkomt, vindt het luxemerk niet acceptabel. De verwachting is dat de rechtszaak nog zeker twee weken zal duren.

Adidas
Rechtspraak
Thom Browne