• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Adidas boekt grootste omzetstijging ooit in Q1 2016

Adidas boekt grootste omzetstijging ooit in Q1 2016

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

De omzet van de Adidas Group steeg in de eerste drie maanden van het jaar met 17 procent tot 4,769 miljard euro en 22 procent bij wisselkoerscorrecties. Volgens het sportbedrijf was de omzetstijging de hoogste in de geschiedenis. Vorig jaar kwam de omzet in dezelfde periode nog uit op 4,083 miljard euro.De onderliggende nettowinst groeide met 48 procent tot 351 miljoen euro, tegenover 221 vorig jaar.

“We zijn 2016 krachtig gestart met een record in het eerste kwartaal,” licht CEO Herbert Hainer toe. “De sterke groei met dubbele cijfers in de belangrijkste markten en categorieën onderstreept het brede momentum en de grote wenselijkheid van onze merken en producten over de hele wereld. Ik ben vooral blij met onze sterke ontwikkeling in Noord-Amerika. Dit toont aan dat onze focus op deze belangrijkste markt zijn vruchten afwerpt.”

Adidas en Reebok zagen het momentum versnellen en boekten omzetstijgingen van respectievelijk 26 en 6 procent. Op alle markten werden dubbele omzetcijfers gehaald, behalve in de regio’s Rusland en CIS. Adidas zag de omzet groeien met 26 procent, vooral in de categorieën training, voetbal en running, bij Adidas Originals en Adidas Neo. Het merk groeide in iedere regio, maar was vooral sterk in Noord-Amerika (31 procent), China (30 procent en West-Europa (26 procent). Bij Reebok steeg de omzet met 6 procent, waarmee het merk voor het twaalfde kwartaal op rij positieve cijfer schreef. De resultaten werden ondersteund door dubbelcijferige groei in West-Europa, China, Zuid-Amerika, Japan en MEEA. Hoewel TaylorMade en Adidas Golf nog groeiden, kwam de omzet uit op een daling van 1 procent als gevolg van tegenvallende cijfers bij Ashworth en Adams.

Per markt bekeken groeiden Adidas en Reebok in alle segmenten in het eerste kwartaal. De merken boekten een dubbelcijferige groei in West-Europa, de Verenigde Staten, China, Zuid-Amerika, Japan en MEAA. De omzet in West-Europa steeg met 25 procent bij wisselkoerscorrecties, dankzij goed dubbele cijfers in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Fankrijk en Polen. De omzet met correcties in de Verenigde Staten en China stegen met respectievelijk 22 en 30 procent. De omzet in Rusland/CIS daalde met 2 procent, terwijl Zuid-Amerika de omzet zag stijgen met 19 procent. De goede resultaten op die laatste markt waren te danken aan dubbele omzetcijfers in markten als Argentinië, Mexico, Chili en Brazilië. In Japan steeg de omzet maar liefst met 44 procent bij wisselkoerscorrecties. De regio MEAA zag de omzet met 17 procent toenemen dankzij groei in Zuid-Korea, Australië, de Verenigde Arabische Emiraten en Turkije.

Het bedrijfsresultaat van de Adidas Group steeg met 35 procent tot 490 miljoen euro. Het operationele marge komt daarmee uit op 10,3 procent en dat betekent een stijging van 1,4 procentpunten ten opzichte van een jaar geleden. Het nettoresultaat steeg met 38 procent tot 350 miljoen euro. De winst per aandeel uit voorgezette en beëindigde bedrijfsresultaten steeg met 50 procent tot 1,75 euro en de verwaterde winst per aandeel steeg met 46 procent tot 1,71 euro.

Dankzij de goede resultaten stelt de Adidas Group haar financiële prognose naar boven bij. De omzet zal naar verwachting met 15 procent toenemen, dankzij dubbelcijferige groei in alle regio’s met uitzondering van Rusland/CIS. Eerder verwachtte het bedrijf nog een omzetstijging van 10 tot 12 procent. De operationele marge wordt verhoogd tot 50 basispunten tot een percentage van tussen de 6,6 en 7 procent.

Als gevolg van de eerste kwartaalcijfers heeft Adidas de prognose voor het gehele jaar verhoogd. Naar verwachting zal de omzet met 15 procent (inclusief wisselkoerscorrecties) stijgen, terwijl er eerder nog op 10 tot 12 procent werd gerekend. De nettowinst komt met 15 tot 18 procent uit op 720 miljoen euro.

Tegelijkertijd maakte Adidas ook bekend dat het sportmerk delen van golfdivisie verkopen . De golftak van Adidas draait al jaren teleurstellende resultaten.

Beeld: Facebook Adidas

Adidas