• Home
  • Nieuws
  • Business
  • 6.000 nieuwe Belgische webshops in jaar tijd: 'Vaak winkels uit winkelstraat die nu online verkopen'

6.000 nieuwe Belgische webshops in jaar tijd: 'Vaak winkels uit winkelstraat die nu online verkopen'

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Bild: Aygin Kolaei voor FashionUnited

België telt in een jaar tijd een kleine 6.000 nieuwe webshops, zo meldt sectororganisatie BeCommerce op basis van onderzoek. In totaal kwamen er 5.985 webshops bij. Opvallend is dat de meeste van de nieuwe webshops winkels uit de winkelstraat zijn die nu ook online verkopen.

De toevoeging van een kleine 6.000 webshops betekent een groei van het aantal totale webshops van 13 procent in België. België kent nu 51.101 webwinkels. 31 procent van deze webshops is jonger dan vijf jaar. Zoals eerder genoemd is het gros van de nieuwe webwinkels afkomstig van fysieke winkel(keten)s. Ruim de helft van de groei is namelijk te danken aan deze categorie.

"Brick-and-mortar en webwinkels als rechtstreekse concurrentie zijn nu écht verleden tijd”, aldus Sofie Geeroms, Managing Director van BeCommerce, in het persbericht. “We zien net dat de optie om zowel online als offline te verkopen nieuwe kansen biedt aan ondernemers: fysieke winkels kiezen ervoor hun verkoop aan te vullen met webwinkels en webshops openen na een aantal jaar bijvoorbeeld ook fysieke winkels. We zien ook dat e-commerce op die manier veel jonge ondernemers de kans geeft hun innovatief idee écht uit te kunnen bouwen, ook met een kleiner kapitaal."

Bijna de helft van alle Belgische webshops valt onder de categorie 'retail en groothandel'. Daarnaast komt 72 procent van alle Belgische webshops uit Vlaanderen.

Het onderzoek van sectororganisatie BeCommerce werd uitgevoerd door softwarebedrijf Inoopa en werd door e-commerce expert Damien Jacob van BeCommerce geanalyseerd.

BeCommerce
E-commerce