(advertentie)
(advertentie)
Messe Düsseldorf doet afstand van Igedo Company

Igedo Company, het Duitse dochterbedrijf van Messe Düsseldorf GmbH, is voortaan onafhankelijk en heeft daarmee de mogelijkheid gekregen modebeurs CPM (Collection Première Moscow) over te dragen aan Messe Düsseldorf Moscow OOO, de Russische dochteronderneming van Messe Düsseldorf. De transactie vindt aanstaande 30 september plaats, heeft het bedrijf laten weten in een persbericht.

De Raad van Bestuur heeft besloten alle aandelen van Messe Düsseldorf in Igedo Company te verkopen aan zijn tweede aandeelhouder, Philipp Kronen. Hij wordt daarmee de enige eigenaar van de beursorganisator. “Ik ben blij en tegelijkertijd teleurgesteld,” laat Kronen weten in een persbericht. “Aan de ene kant ben ik verheugd dat Igedo Company weer een volledig familiebedrijf zal worden, maar aan de andere kant is Messe Düsseldorf GmbH altijd een fantastische partner geweest,” aldus Kronen, die samen met zijn broer Tim sinds 2009 een aandeel van 22,95 procent in de beurs had.

“Met de verkoop van de aandelen aan Mr. Kronen, kunnen we er zeker van zijn dat de uitstekende en langstaande traditie van modebeurzen in Düsseldorf wordt vervolgd,” verklaart Werner M. Dornscheidt, voorzitter van de Raad van Bestuur van Messe Düsseldorf GmbH. “Het was tijd voor ons om de beurskwesties binnen de groep opnieuw te configureren.” Daar begon het bedrijf begin dit jaar al mee, toen de organisatie van de schoenenbeurs al werd overgedragen aan Igedo Company.

De CPM werd voor het eerst georganiseerd in 2003 door Igedo Company, Messe Düsseldorf GmbH en Messe Düsseldorf Moscow OOO samen. Sindsdien is CPM uitgegroeid tot één van de grootste modebeurzen in Oost-Europa. De afgelopen editie in februari trok 22.600 bezoekers en ruim 1.000 merken uit 25 Europese landen. De volgende editie vindt plaats van 30 augustus tot en met 2 september.

Beeld: CPM- Collection Première Moscow Facebook

Modefabriek: ‘Het concept van winkelen zal niet veranderen, de manier waarop wel’

In een door internet gevoede samenleving moeten retailers nadenken over manieren om een authentieke ervaring te creëren voor hun klanten, terwijl ze ook moeten proberen online verkopen hiermee te combineren. Met de opkomst van technologieën als virtual reality, augmented reality en gemengde zintuiglijke ervaringen, evenals de lancering van het snelle 5G tegen 2020 is de vraag niet meer óf de retailindustrie een verbreking zal zien, maar wanneer.

Toekomstige trends in winkels waren een van de belangrijkste discussiepunten afgelopen weekend op de Modefabriek, de grootste modevakbeurs in Nederland. Vakspecialisten Richard Lamb, trendwatcher en futuroloog, en Ronny de Vylder, creatief visualizer en trendspotter, verkenden deze trends tijdens de MF Talks.

Modefabriek: ‘Het concept van winkelen zal niet veranderen, de manier waarop wel’

FashionUnited heeft de drie belangrijkste punten op een rij gezet, waarbij de ontwrichtende gebieden van de modedetailhandel industrie en wat de toekomst brengt, centraal staan.

1. Technologie gebruiken om een authentieke ervaring te creëren

Nieuwe winkelconcepten die de nieuwste technologieën gebruiken, waaronder Amazon’s ‘No Line, No Checkout’ Go Store zitten momenteel in de pijplijn. Met behulp van een app die de aankopen bijhoudt, kunnen klanten met hun Amazon-accounts betalen bij vertrek uit de winkel, zonder naar een kassa te hoeven gaan. Deskundigen als Richard Lamb overwegen de toekomst van concepten als deze - zich afvragend of het werkt voor consumenten die de voorkeur geven aan menselijke interactie. Er zijn vaak tal van technische problemen die ontstaan met het implementeren van nieuwe elektronische systemen, omdat ze moeite hebben het menselijke werk exact na te bootsen. Zo stelt Amazon de opening van de Amazon Go-winkel nog even uit, omdat de technologie die werknemers bij de kassa moet vervangen nog niet goed werkt.

Still feeling the #vibe after #modefabriek #amsterdam #fashiontradeshow #mf #modefabriek2017 @afishnamedfred

Een bericht gedeeld door FashionUnited (@fashionunitedhq) op

Modefabriek: ‘Het concept van winkelen zal niet veranderen, de manier waarop wel’

Een andere vooruitgang in retail technologie is het gebruik van machines in winkels die artikelen kunnen identificeren, stelt Lamb. Deze machines geven consumenten meer informatie over het item, bieden de mogelijkheid het te kopen en geven een preview van de outfit op hun eigen lichaam. Sommigen hebben zelfs kleedkamers welke uit het plafond verschijnen na een klik op de knop. Daarmee wordt een authentieke winkelervaring gecreëerd voor de klant. Deze machines zijn van toegevoegde waarde voor hem, maar worden gebruikelijk vergezeld door een in-store medewerker, wat een logische stap lijkt bij het aannemen van nieuwe technologieën in de winkels.

Lamb is van mening dat gepersonaliseerde communicatie de weg naar haar de harten van consumenten is. Dit blijkt uit het feit dat retailers en merken steeds meer gebruikmaken van social media platforms als Facebook en Instagram. Door het bieden van aanbevelingen en gepersonaliseerde informatie op basis van de locatie en winkelgewoonten van de consument, kunnen retailers online verkregen informatie gebruiken om klanten aan te moedigen meer te kopen in de winkels. Retailers worden echter gewaarschuwd deze methode voorzichtig te benaderen, omdat de technologie als opdringerig kan worden gezien door consumenten en juist niet als behulpzaam.

Modefabriek: ‘Het concept van winkelen zal niet veranderen, de manier waarop wel’

Ondanks dat sceptici geloven dat brick-and-mortar winkels uiteindelijk achterhaald worden en worden vervangen door online alternatieven, melden ze niet dat winkelen een vorm van entertainment blijft - een leuke ervaring die herinneringen creëert - iets wat niet altijd online kan worden bewerkstelligt. De vraag is hoe retailers beiden combineren om een naadloze winkelervaring te maken voor klanten. Kan de opkomst van kunstmatige intelligentie in de vorm van chatbots en verkoopassistenten echt een authentieke ervaring creëren?

2. “Technologie en automatisering zullen retail nooit volledig overnemen”

Retailers mogen echter niet te afhankelijk zijn van technologie als het gaat om klantenservice, omdat er sommige gebieden zijn die niet kunnen worden gerepliceerd met technologie alleen. Neem bijvoorbeeld warenhuis Isetan in Japan. Tijdens zijn lezing prijst De Vylder dit warenhuis voor zijn ongeëvenaarde klantenservice. Begrafenisdiensten, slaapadviseurs, schoenconsulenten en kimono consultants zijn slechts enkele van de gespecialiseerde diensten die Isetan aanbiedt. Dit is een perfect voorbeeld van een brick-and-mortar winkel die zijn expertise gebruikt om zijn volle potentieel voor klantenservice en -ervaring te bereiken, zonder te afhankelijk te zijn van technologie.

Ondanks het aantal retailinnovaties, bevestigde Lamb dat “technologie en automatisering de retailindustrie nooit volledig zullen overnemen”. Bovendien heeft niet iedere detaillist de mogelijkheid of wens nieuwe systemen te implementeren.

Modefabriek: ‘Het concept van winkelen zal niet veranderen, de manier waarop wel’

3. Gebruik van technologie is niet wenselijk voor alle winkels en consumenten

Veel retailers en merken zijn niet geïnteresseerd in het toevoegen van nieuwe technologieën in de winkels en geloven dat een meer traditionele aanpak nodig is om de klanttevredenheid te behouden. Het omgekeerde is ook waar, gezien een aantal consumenten de voorkeur geeft aan menselijke interactie om aan de in-store ervaring te voldoen in plaats van technologische vooruitgang. “Er zijn in elke generatie mensen die ‘door het gebruik van digitaal heen kijken’ - zoals een geautomatiseerde chatbot op een website - en authentieke aandacht willen,” voegt Lamb toe. Voornamelijk degenen uit oudere generaties, waaronder de babyboomers, waar zij zich meestal onbewust zijn van technologische vooruitgangen en liever geen veranderingen zien in hun favoriete winkels.

Echter, retailers die niet onder de technologische druk vallen en alleen de nodige veranderingen maken, kunnen achterblijven in de verschuivingen binnen de industrie. Met grote spelers als Amazon die het merendeel van de markt in handen hebben, krijgen alleen gespecialiseerde retailers een plek in de industrie. Lamb gelooft dat de enige brick-and-mortar winkel die in de toekomst winstgevend blijft de concept store is - een winkel die een unieke ervaring biedt voor consumenten en hen daarom een reden geeft deze te bezoeken. Of dat nu een fysieke of virtuele winkel is.

Vertaald en bewerkt door Tessa Guntlisbergen.

Modefabriek: ‘Het concept van winkelen zal niet veranderen, de manier waarop wel’ Het beursseizoen is afgetrapt. FashionUnited focust in de maand juli op modevakbeurzen. Voor alle tradeshow reads, klik hier.

Beeld: FashionUnited

Modefabriek: de ervaring van een inkoper

VERSLAG Zondag ging Modefabriek in Amsterdam van start, een tweedaagse modebeurs die een mix van denim en casualwear merken onderbrengt op één plek, het Rai conventiecentrum.

Anders dan tijdens Pitti Uomo, waar het draait om zien en gezien te worden, is de sfeer tijdens Modefabriek relaxt. Wellicht omdat de beurs op zondagochtend vroeg opende, en er genoeg barista’s espresso’s aan het zetten waren om de beursbezoekers een vliegende kick of te bezorgen. Ook de zonnestralen zorgde voor een positieve bijdrage aan de stemming.

Modefabriek: de ervaring van een inkoper

Het eerste merk waar mijn oog op valt is Majem, een nieuw regenkledingmerk dat zijn collectie ontwerpt in Amsterdam en produceert van gerecycled polyester in China. Majem heeft een plekje in de Curated Store van HTNK, een platform voor opkomende ontwerpers. De lichtroze jas trekt mijn aandacht en mede-oprichter Anita vertelt mij dat het Majem al verschillende verkooppunten gevonden heeft. Ik vertel haar dat de zwarte jas mij doet denken aan Darth Vader, maar dat de marineblauwe trenchcoat eruit ziet als een mogelijke bestseller. De marineblauwe kleur is een nieuwe kleur die zijn debuut maakt in de collectie van SS18.

Modefabriek: de ervaring van een inkoper

Een sterke selectie van internationale merken

Ik struin door de paden en ben positief verrast over het aantal internationale merken dat aanwezig is waaronder Champion, Rains, Colmar, Helly Hansen, Liu Jo, Repetto en Pierre Cardin. Toch is de beursvloer in dit geval voornamelijk gevuld met een selectie van deze internationale merken waarbij damesmode het best vertegenwoordigd is. Onder deze merken zijn genoeg betaalbare mode merken die hoogstwaarschijnlijk aantrekkelijk zijn voor Nederlandse winkels die niet over de grens inkopen.

Modefabriek: de ervaring van een inkoper

Ik stop om even te praten met Leonie van mobiele fabriek Spijkerbrij, wie achter een naaimachine en een berg van vintage spijkerstof zit. Ze vertelt mij dat er een overschot van 20 procent aan ongebruikte spijkerstof in Nederland is en dat klanten eenvoudig hun eigen jeans kunnen recyclen tot nieuwe producten. Leonie reist het land door met haar zakenpartner Lois waar zij het proces van upcycling op het gebied van denim presenteren aan het publiek.

Modefabriek: de ervaring van een inkoper

Bij Armedangels wordt hun toewijding op het gebied van duurzaamheid gecommuniceerd door middel van een dikgedrukte boodschap “We werken in de tweede meest vervuilende industrie ter wereld” op de stand. Armedangels richt zich op het produceren van kleding met alleen biologische materialen en door middel van duurzame processen.

Modefabriek: de ervaring van een inkoper

Vervolgens trekken de paspoppen van Van Gils mijn aandacht. De dj in de hoek draait plaatjes en twee Smeg koelkasten met merklogo’s zijn gevuld met allerlei drankjes. Van Gils CEO Harry van der Zee vertelt me dat het voor een merk van Nederlandse bodem belangrijk is om aanwezig te zijn op de Modefabriek. De beurs is een gelegenheid om te laten zien hoe het met het merk gaat, welke richting het label op gaat, maar ook om klanten en andere belangrijke modemensen te spreken.Ook al is de beurs niet per se de plek waar orders worden geschreven.

Modefabriek: de ervaring van een inkoper

Modebeurzen zijn meer dan alleen een platform voor verkoop

Een platform bieden waar inkopers collecties kopen, is ook meteen de grootste uitdaging van modebeurzen. Ooit brachten retailers een royaal budget mee voor de inkoop van nieuwe merken en collecties, tegenwoordig draait het meer om oriënteren en netwerken, dan het inkopen.

Modefabriek: de ervaring van een inkoper

Mode sowieso om netwerken en relaties, dat geldt ook zeker voor de lokale, kleinere winkelier, die niet geïnteresseerd is in het kopen van de laatste catwalk- of trendcollecties. Deze boetiek eigenaren hebben wat te kiezen als het aankomt op het merkportfolio, want op Modefabriek zijn ook veel merken voor deze markt vertegenwoordigd.

Modefabriek: de ervaring van een inkoper Het beursseizoen is afgetrapt. FashionUnited focust in de maand juli op modevakbeurzen. Voor alle tradeshow reads, klik hier.

Geschreven door Don-Alvin Adegeest, mannenmode inkoper Selfridges Group en editor FashionUnited UK. Dit artikel werd eerder gepubliceerd op FashionUnited.uk. Vertaling en bewerking: Caitlyn Terra

Foto’s: Modefabriek SS18, door FashionUnited

De nieuwe Amsterdamse vakbeurs Soul Salon heeft zijn debuut gemaakt. FashionUnited bracht een bezoek aan de beurs op het Westergasterrein. Bekijk de 2,5 minuut durende video voor een impressie. Zet uw geluid aan voor een toelichting van Soul Salon-oprichter Cécile Scheele.

Tip : klik op de iconen in de video voor meer informatie. De audio wordt dan tijdelijk gepauzeerd.

Video: Inge Beekmans voor FashionUnited

Eerste editie duurzame vakbeurs Soul Salon ontvangt enthousiaste reacties REPORTAGE

Rondom de Zuiveringshal op het Westergasterrein is de straat geel gekleurd ter ere van de eerste editie van Soul Salon. De zon schijnt en er hangt een intieme festivalsfeer, precies waar initiatiefneemster Cécile Scheele van Powering Sustainable Fashion op had gehoopt. FashionUnited nam een kijkje op de beurs en brengt verslag uit.

Tijdens het beursweekend in Amsterdam is Soul Salon de nieuwkomer tussen de gevestigde namen Modefabriek en Market by Kleine Fabriek. De nieuwe vakbeurs vindt dan ook aan de andere kant van de stad plaats en is kleinschaliger. Op de beursvloer is het rustig maar de sfeer is gemoedelijk onder de exposanten en bezoekers. Allemaal hebben ze eenzelfde doel voor ogen, de mode industrie duurzamer maken en het imago van duurzaamheid verbeteren.

Eerste editie duurzame vakbeurs Soul Salon ontvangt enthousiaste reactiesEerste editie duurzame vakbeurs Soul Salon ontvangt enthousiaste reacties

Zo’n 60 merken hebben op de beurs een plek gekregen. Een deel daarvan komt uit het portfolio van agentschap Good Brandz, dat onderdeel is van de organisatie. “Zo’n 10 tot 12 merken zijn van Good Brandz, maar de anderen zijn hier allemaal op uitnodiging.” De meeste merken zijn kledingmerken, zo’n 70 procent van het geheel vertelt Scheele, waaronder Miss Green en Noumenon. Het aanbod is verder aangevuld met accessoire merken, waaronder MYOMY Do Goods en Granny’s Finest en hier en daar lifestyle items. Elk merk heeft hulp ontvangen van de organisatie en werd uitgedaagd om zo creatief mogelijk te zijn. “Als we af willen van het geitenwollensokken imago van duurzaamheid, dan moeten we ook creatief zijn met het presenteren van elk merk,” zegt Scheele. Toch kan ze niet ontkennen dat veel merken toch het ouderwetse kledingrek weer tevoorschijn hebben gehaald. Ondanks dat elk label in het oog wil springen van de bezoekers, is er een samenhang door de industriële locatie en één muziekbron. Bezoekers worden niet overweldigd door een overvloed aan indrukken, maar ervaren juist een ontspannen sfeer.

Eerste editie duurzame vakbeurs Soul Salon ontvangt enthousiaste reactiesEerste editie duurzame vakbeurs Soul Salon ontvangt enthousiaste reactiesEerste editie duurzame vakbeurs Soul Salon ontvangt enthousiaste reacties

Soul Salon focust op verbeteren imago duurzaamheid

Voor het evenement hebben zo’n 2000 retailers zich geregistreerd als aanwezig over de twee beursdagen. “Het registeren hebben we verplicht gemaakt, ook al is de beurs gratis, zodat we in de gaten kunnen houden wat er gebeurt en wie er komt.” Een van de geregistreerde gasten is Judith Bosveld van groothandel Ethical Nomads. “Het is echt een goed initiatief. Van alle duurzame initiatieven die we in Nederland op het gebied van modebeurzen hebben gehad, vind ik dit tot nu toe het beste.” Morgen reist Bosveld ook naar Modefabriek, iets dat ze niet kan overslaan naar haar mening. “Het zou handiger zijn als Soul Salon dichterbij Modefabriek zou zijn, maar we vinden deze beurs nu wel beter dan Mint.” Mint was het speciale gebied op Modefabriek waar duurzame merken te vinden waren. Dit gebied is sinds de editie van afgelopen januari afgeschaft en de duurzame merken zijn nu verspreid over de beursvloer. Bosveld is van mening dat de duurzame merken op Modefabriek meer een ondergeschoven kindje waren. “Het verdient apart aandacht en bij Mint vielen ze in het niet.” Dat Soul Salon gratis is, is volgens Bosveld een goed idee. “Om samen een verandering teweeg te brengen, is het niet verstandig om hoge entree te vragen.” Daarbij is ze zeer enthousiast over de internationale sprekers zoals Safia Minney, ‘want de Nederlandse experts zie je overal al.’

Eerste editie duurzame vakbeurs Soul Salon ontvangt enthousiaste reacties

Bovenstaand beeld: TOS Gallery

Eerste editie duurzame vakbeurs Soul Salon ontvangt enthousiaste reactiesEerste editie duurzame vakbeurs Soul Salon ontvangt enthousiaste reacties

Festivalsfeer tijdens zonnige eerste editie van duurzame vakbeurs Soul Salon

De meeste merken zijn te vinden in de grotere locatie, de Zuiveringshal. Zo ook Dena Simaite van kledingmerk Noumenon. “Ik vind het echt goed dat er nu zo’n initiatief is in Amsterdam op het gebied van duurzaamheid. Die zouden er veel meer moeten zijn. Het is nu ook trendy neergezet.” Simaite is net terug van de Ethical Fashion Show in Berlijn, ook daar waren anderen merken geïnteresseerd in Soul Salon. “Ze wilden vooral weten hoe het bevalt, zodat ze zelf de volgende editie ook aanwezig kunnen zijn.” Interesse voor een tweede editie van komt dus ook uit het buitenland en Simaite ziet zichzelf ook al op de volgende editie aanwezig zijn.

Over de tweede editie, in de winter, wordt dan ook al nagedacht. “Ik zou dan graag 100 merken willen hebben.” Maar Scheele geeft tegelijkertijd ook toe dat het ook goed moet passen in de ruimtes op het Westergasterrein. “Dat het aanbod aan merken gaat groeien, dat is in ieder geval zeker.” Scheele is enthousiast over hoe de beurs tot stand is gekomen. In de winter wil ze het concept nog iets bijschaven zodat het ‘echt staat als een huis’.

Eerste editie duurzame vakbeurs Soul Salon ontvangt enthousiaste reacties Het beursseizoen is afgetrapt. FashionUnited focust in de maand juli op modevakbeurzen. Voor alle tradeshow reads, klik hier.

Beeld en video: Soul Salon, Credits: Inge Beekmans

Standhouders vol vertrouwen op de ModefabriekREPORTAGE

Een bandje speelt live-muziek bij de stand van A Fish Named Fred, bezoekers kunnen zich wanen in ‘Parijs’ om verschillende concepten te bekijken en bij diverse merken worden fruitsalades, cakejes en drankjes uitgedeeld, en dat alles terwijl de felle zonnestralen naar binnen schijnen. Het mag dan wel wat minder druk ogen dan eerdere edities, de sfeer zit er in ieder geval goed in tijdens de eerste dag van de zomereditie 2017 van Modefabriek.

“Ik heb het wel eens drukker meegemaakt.” Een uitspraak van een bezoeker die door de buitenste gang van District C loopt. Hoewel het erop lijkt dat er minder mensen op de been zijn dan tijdens de afgelopen wintereditie van Modefabriek, zijn aanwezigen allerminst pessimistisch. “Logisch ook met dit zomerse weer,” reageren veel van hen. Standhouders ogen trots en vol vertrouwen, terwijl bezoekers vertier vinden in de verschillende catwalkshows, exposities en lezingen van diverse experts, de zogenaamde MF Talks, die gedurende de dag worden georganiseerd. Naast mode is er deze editie in District A plaats voor de Shopping in Paris-ruimte, waar bezoekers terecht kunnen voor verschillende concepten, een beauty salon en een koffiebar.

Standhouders vol vertrouwen op de Modefabriek

Standhouders vol vertrouwen tijdens zomereditie Modefabriek

Het is een spannende dag voor Stefan Compeer en Melvin Spaargaren, oprichters van het nieuwe mannenmodemerk KHRKTR (Kharakter) en een van de nieuwkomers bij Modefabriek. Ze lanceren tijdens deze editie hun nieuwe casual tailored merk dat ‘een oplossing biedt voor de werkende man die niet te formeel naar het werk wil’. Trots staan de mannen in hun niet te opvallende stand in District C. “We hebben een hele leuke ochtend tot nu toe. Het is ook best wel druk geweest met pieken. Het is natuurlijk hartstikke spannend, zo’n eerste seizoen, maar we zijn blij en trots,” vertelt Compeer.

De stand van KHRKTR is ingericht als een soort huiskamer en steekt met de natuurlijke en rustige materialen die zijn gebruikt enorm af tegen de knalgele stand van Fortezza er recht tegenover. “We zijn niet het schreeuwerige en expliciete, we zijn juist van de refined roots en meer sophisticated,” zegt Spaargaren. “We willen een sfeer creëren die authenticiteit uitdraagt.” Die authenticiteit is terug te zien in de eerste collectie, die de zakenman voor iedere werkdag een andere outfit biedt. Aan de rechterkant van de stand hangen de essentials, basisartikelen die voor lange tijd in de collectie blijven en makkelijk kunnen worden gecombineerd met de seasonal items, die zich links bevinden.

Eerste reacties op het label zijn goed, vertelt Compeer. “Wat we tot nu toe horen, is dat mensen het totaalconcept mooi vinden. Ze zien het als een soort verademing dat het niet alleen om het product gaat, maar dat er meer achter zit, zoals het verbinden van online en offline,” aldus de oprichter.

Standhouders vol vertrouwen op de Modefabriek

Twinlife na doorstart gewoon aanwezig op Modefabriek

Wie ook veel vertrouwen heeft is Dirk de Broekert, mede-aandeelhouder van Twinlife. Ondanks het recente faillissement is het mannenmodemerk gewoon aanwezig op de Modefabriek, met een stand in de buitenste rand van District A. Het label, onderdeel van het failliet verklaarde New Fashion Kids BV, maakte vrij snel een doorstart met een vernieuwde directie en bleef de afgelopen weken volledig operationeel. Voor De Broekert, samen met Roel Vermeulen aandeelhouder van Twinlife, is de aanwezigheid op de beurs een goed moment om te laten zien dat het Nederlandse merk er nog steeds is, zo vertelt hij. “Het is belangrijk dat we hier nu staan gezien wat er de afgelopen tijd is gebeurd. We staan hier om nieuwe klanten binnen te halen, maar ook verloren klanten opnieuw te trekken,” aldus De Broekert. De stand is iets vernieuwd ten opzichte van vorige edities en trekt een redelijk aantal bezoekers. Het merk heeft niet extreem uitgepakt, maar biedt klanten een hapje en een drankje aan.

Standhouders vol vertrouwen op de Modefabriek

Twinlife was ook aanwezig op vakbeurs Panorama in Berlijn. “Vanochtend hebben we hier al meer klanten gehad dan in die drie dagen daar samen,” vertelt De Broekert. “We krijgen tot nu toe goede reacties. Ik ben tevreden, dus vanaf volgende week kunnen we aan de gang.” Niet alleen wordt de interne organisatie de komende tijd aangepast, ook wil het merk eventueel gaan uitbreiden in het buitenland. “We hebben het al een paar keer geprobeerd in Duitsland en op een gegeven moment liep dat wel aardig. Duitsland is wel een heel andere markt, dus de vele drukke prints die we eerst hadden, kunnen daar niet.” Volgens De Broekert wordt het concept van het merk daarop iets aangepast, waarbij er een zakelijk en casual draagmoment voor de man wordt gecreëerd. “Maar daarin zetten we kleine stapjes. Nu zijn we bezig met de opstart, het één afsluiten en het ander opbouwen.”

Samen met de verschillende nieuwkomers, waaronder KHRKTR, zijn enkele merken deze editie weggevallen. Zo is Garcia Jeans, dat altijd uitbundige stands heeft, nu niet aanwezig op de beurs. Het merk vierde onlangs haar 40-jarige bestaan. Ook het nieuwe label Blue Concept, dat afgelopen wintereditie voor het eerst op Modefabriek aanwezig was om zijn eerste collectie daar te lanceren, is er deze editie niet bij.

Standhouders vol vertrouwen op de Modefabriek

Rustige dag voor Market by Kleine Fabriek

Garcia Jeans is wel aanwezig op Market by Kleine Fabriek, die deze editie weer samen met Modefabriek plaatsvindt. Op de vakbeurs voor kindermode is het echter niet veel drukker, net als tijdens de vorige zomereditie. Alleen bij de grotere merken in de buitenste ring van de beursvloer is het wat drukker, met name bij Geisha, Quapi, Noppies en ook Garcia. Kleinere labels in de binnenste ringen hebben het rustig.

Standhouders vol vertrouwen op de Modefabriek

Opvallend druk is het op Modefabriek bij de stand van Studio Anneloes, vlakbij die van Twinlife. Het damesmodelabel presenteert hier haar nieuwe ready-to-wear collectie van basics en limited edition items. “Het gaat tot nu toe heel erg goed. We kunnen nu eventjes ademhalen, want het is druk geweest,” vertelt eigenaar Jan-Willem van Loon. Juist het ready-to-wear concept van het merk zorgt volgens Van Loon voor de drukte bij de stand. “Wij zijn elf jaar geleden begonnen met de filosofie dat consumenten vandaag iets willen kopen en dat vandaag ook willen kunnen aantrekken. Alles wat hier hangt wordt binnen nu en negen weken geleverd. Mensen kunnen dit dus risicoloos inkopen en dat blijkt te werken,” aldus Van Loon. De collectie van Studio Anneloes bestaat uit onder andere blousen en jurken in de kleuren zwart, donkergroen en geel. Van veel van deze items is maar een beperkte hoeveelheid beschikbaar. “Dat weten mensen. En als ze weten dat iets schaars is, krijg je de drukte die hier nu is.”

Van Loon verwacht dat het nog even druk blijft. “Retailers willen er zeker van zijn dat ze goede items hebben voor de komende tijd. Consumenten willen namelijk steeds verleid worden met nieuwe ready-to-wear items.”

Standhouders vol vertrouwen op de Modefabriek Het beursseizoen is afgetrapt. FashionUnited focust in de maand juli op modevakbeurzen. Voor alle tradeshow reads, klik hier.

Beeld: FashionUnited

CEO Mode City: 'De fashion beurs is hét sociale netwerk van dit moment'

INTERVIEW

Komend weekend start in Parijs Mode City, een vooraanstaande beurs voor badmode en lingerie. De beurs is meer dan ooit een manier om de handel te verbeteren. FashionUnited spreekt met Marie-Laure Bellon, CEO van Eurovet.

Hoe staat de Franse badmode- en lingeriemarkt er voor?

In 2016 was de lingeriemarkt redelijk stabiel. In tegenstelling tot de kledingbranche is de badmodesector erg dynamisch. Deze is de afgelopen vijf jaar met 55 procent gegroeid! Zowel bikini's als badpakken zijn ontzettend populair. De markt verandert voortdurend.

Is de sector in uw tijd bij Eurovet veranderd?

Ik ben in 2003 bij Eurovet gekomen als adjunct-directeur en sinds 2006 ben ik CEO. Indertijd waren er maar twee beurzen in Frankrijk: Mode City/Interfilière en Le Salon international de la lingerie. Mijn eerste doel was om internationaler te worden, te beginnen met Azië, waar op dat moment geen enkele Franse organisator was (Interfilière Shanghai). We hebben onze ontwikkeling voltooid met de aankoop van Curvexpo, een organisator van lingerie- en badmodebeurzen in New York en Las Vegas, en vervolgens hebben we ons met Mode Lingerie and Swim in Moskou in Rusland gevestigd.

Wat zijn de nieuwe uitdagingen voor Eurovet?

Op dit moment zijn we aan het nadenken over de functie van de beurs. We hebben eerst aan het imago gewerkt en zijn nu druk bezig met het digitale gedeelte. De beurs is een enorm sociaal netwerk, net als LinkedIn of Zalando. Die twee laatste zijn digitaal begonnen en hebben van daaruit een fysiek evenement ontwikkeld en wij doen het tegenovergestelde door nu digitaal te gaan. We hebben net een platform met al onze exposanten online gezet. Een soort Google voor lingerie en badmode.

CEO Mode City: 'De fashion beurs is hét sociale netwerk van dit moment'

Wat houdt dit concreet in?

We hebben op de website van Mode City net een platform met al onze exposanten gezet. Een soort Google voor lingerie en badmode van de leveranciers tot de merken, dat werkt als een online zoekmachine. Iedereen kan informatie opzoeken, maar het is ook mogelijk om vóór een beurs of tussen twee beurzen een afspraak te maken met een exposant. Een soort online showroom dus.

Loopt de lingerie- en badmodesector op dit vlak achter in vergelijking met de modebranche?

Het is vooral onze strategie om een professioneel evenement te verrijken. Veel van de deelnemers komen uit een zeer industriële sector. Zij moeten een goed imago opbouwen en leren om te communiceren en zichzelf goed verkopen. Wij willen hierbij helpen en de katalysator zijn om alle spelers op de markt volledig tot hun recht te laten komen. Ons bedrijfsmodel lijkt behoorlijk op dat van Facebook!

Er zijn twee nieuwe medewerkers bij Eurovet, wie zijn dat?

Het modeteam is versterkt metVanessa Causse, die ook werkt bij Li Edelkoort van bureau Trend Union. Het doel is om de beurzen een trendyer imago en modieuzere communicatie te geven. Inkoper Matthieu Pinet, oprichter van de website The Shape of the Season, helpt ons om voor de tweede keer de ruimte ‘Exposed’ te realiseren. Het gaat om een conceptstore die op de beurs de vorm heeft van een grote doos waar je badmode kunt ontdekken, maar het is meer dan dat. Hij is er om het aanbod uit te breiden en te individualiseren.

Zijn trends belangrijk voor de beurs?

Ja, daarom hebben we dit deel anders ingericht. Er is een ruimte voor trends met onze selectie met merken van de exposanten en ons stempel. Er is ook een wat theoretischer deel voor trends. Ten slotte hebben we de Retail Academy. Het idee daarbij is om detailhandelaars pragmatisch bij de hand te nemen en ze aandachtspunten en merchandisingideeën te geven voor hun winkels. De focus ligt op de spiegel, die essentieel is voor het passen van zwemkleding, en etalagepoppen, die weer heel belangrijk zijn. Het is onze missie om professionals van dienst te zijn, mensen bij elkaar te brengen en ze te helpen om hun zaken te ontwikkelen.

Verwennen jullie retailers?

Inderdaad. Ze hebben hulp nodig en vragen om tips om hun activiteiten te ontwikkelen. Wij willen verder gaan. We willen niet alleen maar een evenement organiseren, maar ook een waardevolle schakel zijn. Daarom organiseren we sinds drie jaar een uitgebreide lunch. In het begin waren er twintig genodigden, maar nu zitten we met zo'n honderd retailers uit de hele wereld rond de tafel. Ze praten met elkaar over hun nieuwtjes, problemen en tips. We hebben zelfs een beleid opgesteld voor winkeliers die ambassadeur zijn. De meest dynamische deelnemers beheren een Facebook-pagina genaamd “Ma boutique bouge” (Mijn winkel bruist). De modeshow van zaterdagavond is geopend voor het publiek en wordt live uitgezonden op de sociale netwerken. See now Buy now!

Sinds kort is de vakbeurs ook geopend voor consumenten. Waarom is dat?

Het is belangrijk voor ons om de merken die op de beurs staan waardevoller te maken. Het is onze missie om de grote ondernemingen uit de markt voor het voetlicht te brengen. Daarom leek het ons belangrijk om consumenten te betrekken bij het evenement, zodat dit kan dienen als gezamenlijk communicatiemiddel. De merken vragen hierom. Wij hebben niet de marketingkracht van Victoria’s Secret, maar de kracht van alle merken bij elkaar is iets waar wij gebruik van wilden maken. Daarom is de modeshow van zaterdagavond geopend voor het publiek (driehonderd plaatsen) en wordt deze vanaf 20.00 uur zelfs live uitgezonden op de sociale netwerken. De kledingstukken die worden getoond, worden op dit moment verkocht in de winkel, dus het is echt See now Buy now! Ten slotte hebben we net als in Lyon de ruimte Sportiv’ (16 merken), speciaal voor actieve vrouwen. We laten professionals niet alleen zien hoe deze producten, waarin lingerie en badmode flirten met sportswear, kunnen verkopen, maar bieden ook *retail-* en merchandisingoplossingen. Deze ruimte is vanaf 13.00 uur geopend voor het publiek (op afspraak). Er is een verkoopruimte en een gezamenlijke yogales met het merk Lolë, dat voor het eerst aanwezig is op Mode City.

Het is dus niet alleen een beurs, maar een communicatiemiddel?

Dat is inderdaad wat steeds meer van ons wordt gevraagd. De sector vraagt om professionals te mixen met het publiek. Op deze manier krijgen we nieuwe aandacht in de media, waardoor het evenement steeds bekender wordt.

Oorsponkelijk geschreven voor FashionUnited.fr

Photos : ©Mode City

CEO Mode City: 'De fashion beurs is hét sociale netwerk van dit moment' Het beursseizoen is afgetrapt. FashionUnited focust in de maand juli op modevakbeurzen. Voor alle tradeshow reads, klik hier.
Berlijn: Zomers Premium houdt de blik op de toekomst gericht

De modeweek in Berlijn staat op een kruispunt nu hoofdsponsor Mercedes-Benz heeft aangekondigd het catwalkevenement niet langer te ondersteunen. Daar staat het aanhoudend succes van de vakbeurzen in de Duitse hoofstad tegenover. Hoewel de stad aan de ene kant dus op zoek moet naar investeerders en een nieuwe structuur, staan de beurzen aan de andere kant voor continuïteit en zekerheid.

Berlijn: Zomers Premium houdt de blik op de toekomst gericht

Modevakbeurs Premium is een schoolvoorbeeld voor de ideale balans tussen vernieuwing en continuïteit. De vakbeurs is sinds de lancering in 2003 een ferme steunpilaar voor de Berlijnse modeweek en heeft tevens ieder seizoen een fris aanbod met nieuwe exposanten en thema's. Hoewel het de eerste dag jl. dinsdag, op een van de mooiste dagen van het jaar, minder druk was dan normaal, werd de beurs toch goed bezocht. Inkopers, exposanten en bezoekers maakten een relaxte indruk en de algehele sfeer was positief en toekomstgericht.

Berlijn: Zomers Premium houdt de blik op de toekomst gericht

In het ruime hallencomplex van het voormalig post- en goederenstation bij Gleisdreieck tonen tot en met donderdag ongeveer 1000 exposanten maar liefst 1800 collecties voor zomer 2018 op een vloeroppervlak van 33.000 vierkante meter. Met een aanbod dat naast kleding en accessoires ook cosmetica omvat wordt op de beursvloer in feite de concept store van de toekomst getoond.

Berlijn: Zomers Premium houdt de blik op de toekomst gericht

Hoewel Premium inmiddels dus een gevestigde positie in het Duitse modelandschap heeft, houdt de organisatie de toekomst van de branche in het visier. De Duitse minister van Economische Zaken Brigitte Zypries gaf op de eerste beursdag acte de présence. "De modeindustrie is een belangrijke economische factor. Ik vind het belangrijk door mijn aanwezigheid hier, te laten zien dat wij dat belang onderkennen en dat ons beleid erop gericht is onze jonge modeontwerpers te ondersteunen en de export van Duitse merken te bevorderen."

Berlijn: Zomers Premium houdt de blik op de toekomst gericht

Ook bij Fashiontech is de blik op de toekomst gericht

Tijdens het Fashiontech seminar dat woensdag opnieuw tijdens Premium plaatsvond werd aandacht besteed aan de toekomst van de branche met nadruk op het gebruik van moderne technologie in de kledingsector, op alle niveaus. Van nieuwe digitale mogelijkheden in de verkoop en marketing tot het gebruik van moderne technieken in de productie en creatie.

Berlijn: Zomers Premium houdt de blik op de toekomst gericht

Naast veel horen, kunnen bezoekers hier ook veel zien. Er is een tentoonstelling met werk van diverse, internationale, ontwerpers die innovatieve digitale technieken toepassen in hun werk om totaal nieuwe kledingstukken te ontwikkelen. Dat biedt de mode in Berlijn, een stad die bol staat van de start-ups, volop perspectieven.

Berlijn: Zomers Premium houdt de blik op de toekomst gericht

Oorsponkelijk geschreven voor FashionUnited.de

Alle foto's : FashionUnited

Details nieuwe modevakbeurs Soul Salon bekend

Op 9 en 10 juli vindt de eerste editie van modevakbeurs Soul Salon plaatst. De organisatie heeft nu ook een deel van de aanwezige merken en het programma onthult.

De vakbeurs richt zich op innovatie en duurzaamheid binnen de mode industrie. In dit thema zullen 60 exposanten aanwezig zijn waaronder Miss Green, MYOMY, Granny’s Finest, Swedish Stockings, Julia Otilia, Lanius, Shirts for Life, Lilirooz, Mud Jeans, Zazu Amsterdam en Elements of Freedom. Onder de exposanten die nu bekend zijn gemaakt door de organisatie zijn vooral veel kledingmerken te vinden, maar ook accessoires zoals juwelen en tassen als schoenenmerken zijn te vinden op de beurs.

Naast een bezoek aan de exposanten kunnen bezoekers ook seminars, workshops en shows op hun agenda zetten voor de beurs. Zo neemt neuropsycholoog Wenda Kielstra geïnteresseerden mee door Soul Salon om te laten zien hoe ‘shoppen met zintuigen’ ingezet kan worden in winkels. Ook lanceert Safia Minney van duurzaam label People Tree haar boek ‘Slave to Fashion’ en gaat trend forecaster Truus Dokter verder in op alle trends binnen de retail op zaterdag. Aan het einde van de eerste dag vinden ook de Dutch Retail Experience Awards plaats op Soul Salon. Seminars ‘Showrooming vs. Webrooming’ en ‘Sales Pitches with Impact’ vinden op zondag plaats. “Uniek zijn de informatieve ontbijt- en lunchsessies met 3D-geprinte maaltijden,” aldus oprichter Cécile Scheele. “Ook de personeelstraining Staff of the Future, waar we retailers en hun personeel meenemen in de toekomst van sales zal tot veel eyeopeners leiden.”

Soul Salon wordt georganiseerd door Powering Sustainable Fashion, eigenaar en initiatiefnemer van Dutch Sustainable Fashion Week, Dutch Retail Experience Awards, agentschap Goodbrandz en webplatform InspiringStories.nl. De beurs zal twee keer per jaar plaatsvinden.

Beeld: Soul Salon Facebook

Thema vervolg Bread & Butter by Zalando gepresenteerd

Dat de tweede editie van Bread & Butter by Zalando in het teken staat van ‘Bold’, was al bekend. Het thema werd donderdag echter nader besproken tijdens het Bread & Butter by Zalando Preview Event, waar onder meer Vivienne Westwood en Adwoa Aboah uitwijdden over het motto.

Nadat Zalando vorig jaar Bread & Butter succesvol als consumentenevenement lanceerde, wordt de modebeurs dit jaar een cultuurfestival. Voor september staat Bread & Butter in het teken van ‘Bold’, dat een podium biedt voor ‘nieuwe ideeën, onverschrokken opinies en gedurfde looks’. “De innovatieve aanpak om catwalkshows toegankelijk te maken voor iedereen en om voor het eerst brand experiences direct met het publiek te delen, heeft gezorgd voor de open-minded en non-conformistische attitude van Bread & Butter (B&&B),” stelt de organisatie in een persbericht.

Een creatief panel bestaande uit Aitor Throup, Adwoa Aboah, Erika Bowes, Fergus Purcell en MikeQ ging tijdens het preview evenement dieper in op het thema. Samen bespraken ze onder andere wat gewaagd is, wat de term betekent in globaal opzicht en of er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen in de interpretatie van gewaagdheid. “De huidige wereldwijde Zeitgeist vraagt om een nieuw, eerlijk en actiegericht antwoord,” zei Carsten Hendrich, VP Brand Director bij Zalando. “Daarom staat B&&B dit jaar in het teken van Bold.”

Tijdens de tweede editie van het evenement kunnen bezoekers de nieuwste herfst- en wintercollecties van merken als Converse, Hilfiger Denim, Topshop, Levi’s en Wrangler bekijken. De beurslocatie is ingedeeld in drie verschillende ruimtes, namelijk urban, mode en actief, en biedt ruimte voor onder meer interactieve modeshows, workshops en sportlessen.

Bread & Butter by Zalando vindt plaats van 1 t/m 3 september 2017 in Arena Berlin.

Beeld: Bread & Butter Facebook