Textieltycoon Jan Zeeman legt commissarisschap neer

Na 47 jaar heeft Jan Zeeman, de zoon van de oprichters van textieldiscounter Zeeman, zijn functie als commissaris per 1 juni beëindigd. Dat blijkt uit een melding van de Kamer van Koophandel, zo meldt het Financieele Dagblad.

De reden voor zijn vertrek, is niet bekendgemaakt. Mogelijk gaat hij met pensioen. Zeeman is inmiddels 72 jaar oud. Op 24-jarige leeftijd opende hij – tot groot ongenoegen van zijn ouders – een tweede Zeeman winkel in Alphen aan den Rijn. Hij was enthousiast over het textielzelfbedieningconcept van de winkel van het textielhuis van zijn ouders in Ijmuiden en besloot zelf een winkel te openen. De zaak bleek al snel een doorslaand succes en dus besloot de jonge ondernemer het aantal filialen uit te breiden.

Textieltycoon Jan Zeeman legt commissarisschap neerJan Zeeman bouwde het familiebedrijf uit naar een keten met meer dan 1.000 winkels

In tien jaar tijd had het bedrijf honderd filialen. Niet lang daarna ging Zeeman de grens over. Onder zijn leiding groeide Zeeman uit tot een keten met meer dan 1.000 winkels in 5 landen en een jaaromzet van 500 miljoen euro.

In 1999 gaf hij de voorzittershamer door aan ex-Kijkshop directeur Paul Schouwenaar, die het bedrijf na zeven jaar verliet. Huidig CEO Bart Karis staat sinds 2007 aan het roer. In eerste instantie weigerde Zeeman een plek in de raad van commissarissen bij zijn vertrek, omdat hij de nieuwe directie niet teveel voor de voeten wilde lopen.

In 2007 nam hij de functie toch aan, al liet hij in een zeldzaam interview met zakenblad ManagementScope in 2011 doorschemeren dat de functie hem niet al te goed afging. “Dit is bepaald geen rol die me op het lijf is geschreven. Ik bemoei me teveel met details. Dat is niet goed, zo realiseer ik me ook. Maar ik ben en blijf een koopman en bovenal een ondernemer. Dat zit in het bloed,” aldus Zeeman.

Dorine Burmanje is benoemd als nieuwe commissaris

Dick van Hedel, die sinds 2002 de functie van president-commissaris vervulde, is tegelijkertijd met Zeeman opgestapt. Dorine Burmanje is in plaats van Zeeman en Van Hedel benoemd als nieuwe commissaris. De topvrouw is daarnaast bestuursvoorzitter bij het Kadaster en eveneens commissaris bij Sligro.

Zeeman is betrokken geweest met de zoektocht naar een geschikt opvolger. Drie jaar geleden bereidde hij zijn vertrek al voor en gaf hij aan bezig te zijn met opvolging. “Ik wil het bedrijf graag goed achterlaten voor de familie. Dat zie ik als de plicht van een vader,” aldus Zeeman.

Foto 1: BD.nl
Foto 2: Markethings.net

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN