Programmering 'fashion weeks' nog onbeslist

Terwijl bij de modeshows in New York de totale stilistische vrijheid en harmonieuze combinatie van stoffen en kleuren wordt bejubeld, kunnen de Europese en Amerikaanse brancheorganisaties het over de programmering van de

modeweken in september 2013 en 2014 maar moeilijk eens worden. Het voorstel van de Italiaanse Camera Nazionale della Moda Italiana aan de Council of Fashion Designers of America om, vanaf 2013, de laatste dag van het programma (traditioneel gereserveerd voor Calvin Klein en Ralph Lauren) op te geven en Londen een dag te gunnen – in ruil voor de mogelijkheid om de modeshows op de tweede donderdag van de maand te laten beginnen – werd afgewezen. De modeweek van New York zou op 12 september 2013 moeten beginnen. Een uitgestelde datum vergeleken met de huidige programmering die zou botsen met Milaan waar 19 september als startdatum is voorgesteld, en met die van Londen, 21 september.

MaarProgrammering 'fashion weeks' nog onbeslist behalve het nee van de Council of Fashion Designers of America op het door Milaan ingediende voorstel, is er nu ook het nee van de Franse 'Fédération de la Couture du Prêt-à-Porter des Couturiers et des Créateurs de Mode', die de data van de Parijse modeweek in september 2013 niet zal veranderen. Condé Nast, uitgeverij van Vogue en Vanity Fair, liet in oktober via een persbericht weten: “In geen enkele omstandigheid verlaten wij de modeweek van New York of Londen als de modeshows van Milaan worden vervroegd.” Het is duidelijk dat, als de twee modeweken elkaar zouden overlappen, ook de modeweek van Londen in het gedrang zou komen tussen die van Milaan en New York.

De Italiaanse organisatie onder leiding van Mario Boselli kwam met de oplossing om de regel van de “tweede donderdag” toe te passen op de data van het tweede semester 2013 en 2014. Eind november liet de Italiaanse brancheorganisatie weten akkoord te gaan met het voorstel van Diane von Fürstemberg, voorzitter van de Council of Fashion Designers of America. In een nader bericht verklaarden de Italianen: “Wij accepteren, voor september 2013 en 2014, het voorstel om de modeweek van New York op de tweede donderdag van september te laten beginnen, op twee voorwaarden: New York staat de laatste dag af aan Londen – die dan een dag meer heeft in vergelijking met de huidige situatie – voor het presenteren van de herencollecties en Parijs stemt hier mee in en plaatst zich na Milaan, te beginnen vanaf woensdag 2 oktober in 2013 en woensdag 1 oktober 2014.” Een oplossing die niet werd geaccepteerd en vervolgens door de Italiaanse modefederatie weer werd ingetrokken.

Voorlopig is dus nog niets zeker. Ook de woorden die in oktober door Diane von Fürstenberg, voorzitster van de Amerikaanse Kamer van de Mode, tijdens de lancering van haar nieuwe parfum in Milaan werden gesproken, waren vergeefs: “Wij werken aan een oplossing waarin iedereen zich kan vinden.”

Hoe het verder gaat weet niemand, maar als er geen andere oplossing wordt gevonden, zouden de modeweken van New York en Londen elkaar in 2013 zelfs kunnen overlappen. Zou het idee dat Federico Zannini, CEO van Market Industrie, het bedrijf achter het merk Jucca, tijdens de laatste editie van de damesmodeweek in Milaan aan FashionUnited voorlegde misschien een optie zijn? “Zou het niet beter zijn om een Europese modeweek te organiseren? Een keer in Milaan, een keer in Parijs en een keer in Londen, misschien over twee weken verspreid”, opperde Zannini toen.

Van onze correspondent Isabella Naef

Foto 1: Diane von Fürstemberg, voorzitter van de Council of Fashion Designers of America Foto 2: Custo Barcelona in het Lincoln Center in New York, herfst/winter 2012-13

 

Related Products

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN