Heldere trends op London Fashion Week

London Fashion Week had vrijdag een flitsende start met lang verwachte catwalkshows van Paul Costelloe, de Sustainable Fashion show en PPQ als afsluiting. Voor degenen die het uiterst volle programma van shows

van ontwerpers, niet geprogrammeerde shows, presentaties en exposanten niet kunnen volgen, zendt de BFC voor het eerst live uit via de Catwalk Show Space op www.londonfashionweek.co.uk/live.

Heldere trends op London Fashion WeekNa een week met sterke shows uit New York, openen de Britten de modeweek met een injectie van kleur en personaliteit, met Paul Costelloe die superkorte babydoll en bubble-hem-jurken met oversized strikken op de rug, playsuits – voornamelijk in de kleuren grijs, zilver en wit, liet zien. In de persdocumentatie staat: de collectie "is totaal anders dan de voorgaande lijnen" en dat was het ook. Er was beslist een meer sexy gevoel en een goede dosis attitude.

Ook stond de eerste Duurzame modeshow op het Londense programma met daarin de belangrijkste looks van gevestigde en opkomende ontwerpers die duurzaam werken. In partnerschap met START, een initiatief van de Prins Charles Charities Foundation die als doel heeft een duurzame levenswijze te promoten en te fêteren. Het partnerschap versterkt de betrokkenheid van de BFC bij duurzame mode door haar Estethica initiatief. Onder de prominente ontwerpers waren Dame Vivienne Westwood’s World’s End Collection, Stella McCartney, From Somewhere, People Tree, Junky Styling, Henrietta Ludgate en Christopher Raeburn.

Topshop presenteerde zijn show voor de collectie Unique dit jaar in Waterloo waar ontwerpster Karen Bonsor, de zeventiende collectie van het merk toonde op de tweede dag van de LFW. Unique is de progressieve collectie van Topshop, en Bonsor beschrijft de Unique vrouw als: “Iemand met individualiteit die niet bang is zich van de massa te onderscheiden en die dol is op mode”. De modeshow, die sterk benadrukt dat de jaren 70 DE trend is voor SS11, bracht de chic van de jaren 70, met lange golvende jurken, capes met franjes en chiffon blousons met een fleugje Stevie Nicks, rock & rollstijl jumpsuits, smalle uitlopende pijpen en meer Joan Jett en vliegeniersjacks gedragen door modellen die ook plastic plexiglas platformsschoenen droegen.

Eerder op de dag presenteerde ‘All Walks Beyond the Catwalk’ SNAPPED, een live fotosessie met fotograaf Rankin die een divers portret van Briste mode liet zien met personages die in leeftijd en maat verschilden.

Jude Law stal dan misschien de show bij Twenty8Twelve, maar het merk, dat niet altijd serieus genomen werd met de beroemde zusjes Sienna en Savannah Milleraan het roer, bewees zich dit keer met een pretentieloze collectie van grappige, betaalbare en draagbare looks. Thema’s omvatten Fifties Americana, met denim miniavondjurken en onderrokken met volants, evenals van ruches voorziene jersey koker- en maxi-jurken. Misschien niet de meest geschikte collectie om op een catwalk te tonen, maar beslist een rivaal voor de modeweek, en waarschijnlijk een bestseller in de winkel.

Dag drie bracht weer een vol programma, deze keer met de veteranen Vivienne Westwood, Margaret Howell, Julien MacDonald en Matthew Williamson evenals nieuwkomers Michael van der Ham, Mary Katrantzou, Kinder Aggugini en Richard Nicholl. Ook aanwezig waren Unconditional, Mulberry en Acne.

Julien Macdonald liet zien dat hij de rode loper aan kan als een Hollywood ster, met strikjes, tule en kant in de meest bleke tinten. Voor overdag waren er gestreepte shorts maar ook bloemetjesjurken. Macdonald kocht vintage jurken uit de jaren 20, sneed ze in stukken en draaide ze ineen, met modellen die "Valley of the Dolls" bijenkorfkapsels droegen.

Een van de meest geanticipeerde shows van de dag was die van de Nederlandse ontwerper Michael van der Ham, die na twee seizoenen op Fashion East een officiële plaats op de showkalender heeft veroverd. Van der Ham werkte eerder met Alexander McQueen en Sophia Kokosolaki, en zijn 3D-collagejurken gaven de toon aan voor het voorjaar. Zijn patchworkjurken ondergingen ook een rijping en waren deze keer meer verfijnd. Geen katoenen bloemetjes meer, maar nu rijkere stoffen, zijdes, brocade, sequins en, voor de eerste keer, stoffen van eigen ontwerp - tactiele dévoré fluwelen. Alles bij elkaar een romantische en vrouwelijke collectie die in de gaten moet worden gehouden.

Van onze correspondent in Londen

Click here to see more LFW video's
Foto: Michael van der Ham SS11

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN