• Home
  • V1
  • Leads
  • Extra invoerrechten voor Amerikaanse jeansmerken

Extra invoerrechten voor Amerikaanse jeansmerken

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Vanaf 1 mei gaat Europa extra invoerrechten heffen op bepaalde producten uit de Verenigde Staten. Naast suikermais, brilmonturen en kraanwagens gaat het ook om damesspijkerbroeken. Jeansfabrikanten uit Californië vrezen voor

hun afzetmarkt door de belastingverhoging naar 38 procent.

De

Europese Commissie publiceerde de verscherpte verordening vorig week. De verhoging van invoerrechten komt voort uit een handelsconflict van Europa en de Verenigde Staten, van zo'n tien jaar geleden. Centraal staat daarbij het Byrd Amendment, dat regelde dat de Amerikaanse overheid inkomsten uit anti-dumpingbelastingen verdeelde onder de ondernemingen die de betrokken klachten hadden ingediend of ondersteund. De wet werd verworpen door de Wereldhandelsorganisatie, maar de Verenigde Staten verzuimden lange tijd de regel aan te passen. Als sanctie besloot Europa extra invoerheffingen van 15 procent op te leggen. Het Byrd Amendment is intussen ingetrokken, maar nog niet alle gevolgen ervan zijn weggewerkt.

Europa legt, met goedkeuring van de Wereldhandelsorganisatie elk jaar extra invoerheffing op aan een aantal producten uit Amerika. De strafmaatregelen kunnen elk jaar aangepast worden door het toevoegen of schrappen van producten op de lijst.

Omdat het bedrag uit anti-dumpingmaatregelen dat de Verenigde Staten het afgelopen boekjaar uitkeerden aan bedrijven is gestegen, stelt Europa voor vier producten een extra belasting in. Vanaf 1 mei moet er meer extra belasting betaald worden over mais, brilmonturen, kraanwagens en jeans uit de Verenigde Staten. Het gaat om een extra belasting van 26 procent, bovenop de 12 procent belasting die nu moet worden betaald.

Volgens het Amerikaanse modevakblad Apparelnews.net betekenen de nieuwe regels een grote klap voor de textielindustrie in Californië. "Dit heeft niet alleen gevolgen door de merken die hier hun jeans produceren, maar ook voor alle bedrijven die de textielindustrie ondersteunen. Het gaat niet alleen om dollars, ook om banen," zegt Ilse Metchek, voorzitter van de California Fashion Association tegen Apparelnews. Ze verwacht dat veel merken hun productie zullen verhuizen naar Mexico.

Jeansmerken True Religion en AG Adriano Goldschmied zeggen geschrokken te zijn van de nieuwe maatregel. “Dit is duidelijk geen goed nieuws. Het is niet iets wat we willen horen. We hebben nog geen kans gehad om naar de gevolgen voor ons bedrijf te kijken en wat we kunnen doen om de schade te beperken,” aldus Deborah Greaves, jurist voor True Religion.

Foto’s: True Religion

anti-dumping
belasting
douanerechten
dumping
Europese Commissie
Europese Unie
invoerrechten