Edelkoort: 'Wie nog iets kan doen, doet een plooirok'

"Dit is en fijn moment," zegt trendwatcher Lidewij Edelkoort. "Ik ben positief gestemd." De halfjaarlijkse trendpresentatie, jl. dinsdag in het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam, was drukker dan voorheen. Volgens Maureen

Reulink van Appletizer, die de events in Nederland organiseert, waren er met 350 bezoekers 10 procent meer mensen dan normaal bij de presentatie van de zomertrends. Edelkoort: "Er begint weer beweging in te komen."

ErEdelkoort: 'Wie nog iets kan doen, doet een plooirok' is behoefte aan vernieuwing. Dat geldt voor modeprofessionals, voor consumenten en voor het modebeeld. Volgens Edelkoort is de mode deze winter het leukst sinds jaren. "Voor het eerst zijn er ook dingen opeens 'uit de mode', dat hebben we heel lang niet meer gehad." Mensen kopen weer, zegt de trendwatcher. Volgens haar zelfs meer dan ooit. "Misschien dat het hier in Amsterdam nog niet zo zichtbaar is, maar wie veel reist en vaak in hotels en in steden als Parijs of Tokio verblijft valt het op: iedereen loopt met winkeltasjes. Niet met één of twee maar wel twaalf."

Tijdens het vragenuurtje na afloop van de presenatie sprak de trendwatcher haar vertrouwen uit in het middensegment van de mode, maar zij noemde bijvoorbeeld ook merken als Vanessa Bruno, Isabel Marant en Paul & Joe, die in ons land eerder tot de duurdere kledingcategorie worden gerekend. "Je hebt wel zeven prijspunten tussen het hoge en het lagere kledingsegment," zegt zij. Genoemde merken zijn volgens Edelkoort juist tijdens de crisisjaren enorm in populariteit gegroeid. "Tot voor kort had niemand ervan gehoord en nu zijn ze opeens overal."

Laagjes, plooien en draperieën


De langdurige economische crisis heeft een stempel gedrukt op de maatschappij en op mode. Edelkoort: "We voelen ons verlaten. Mensen en bedrijven zijn erg op zichzelf gericht, omdat ze zo lang hebben moeten knokken om te overleven." Hoog tijd om weer wat liever te worden, vindt de trendwatcher. In haar presentatie voor zomer 2015 is dat vertaald naar een rijk stofgebruik met veel plooien en draperieën, quilting en laagjes, dit alles onder de centrale noemer 'Gathering'.

'Gathering' is verdeeld in achttien thema's die deze keer opvallend eenduidig zijn, zowel het beeld als de kleurkaart. Voor het eerst werd onder de inleidende diapresentatie één muziekstuk gedraaid. Voorheen kreeg ieder thema een eigen klank. Maar 'Draped', 'Pleated' en 'Layered'; 'Wrapped', 'Ribboned' en 'Veiled'; 'Frilled' en 'Disguised', hebben dan ook veel gemeen. Het gaat allemaal over draperen, vouwen en omhullen en volgens Edelkoort over "het toevoegen van een derde dimensie door het plooien, mouleren, stikken en borduren van stof". Tegen de 350 modeprofessionals in de zaal zei ze: "Als je nog iets kunt doen dit seizoen, doe dan een plooirok."

Esmerij van Loon
Foto's: Werk van Mme. Grès ter inspriratie voor zomer 2015

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN