De wereld van Walter van Beirendonck

Het kostuum waar Bono, de zanger van de Ierse band U2, mee op tournee ging - enorme godzillapoten in schuimrubber en een T-shirt bedrukt met een Action Man-motief van spierbundels - is een van de pronkstukken op de expositie over

Walter van Beirendonck in het Momu in Antwerpen; vanaf vandaag open voor bezoekers. Het kostuum heeft een speciaal plekje, in een nis, tussen twee galerijen met collecties. "Maar de poten heeft Bono nooit aangetrokken, ze waren niet praktisch."

De wereld van Walter van BeirendonckHet was een lang gekoesterde droom, de overzichtstentoonstelling over dertig jaar Walter van Beirendonck, 'Dream the world awake' in het Antwerpse Modemuseum. Vooral voor de directeur en curator van de expositie, Kaat Debo. "Het stond al heel lang op mijn verlanglijst," zegt ze. "Als Modemuseum hebben we ook een speciale band met Walter. Hij is immers onze bovenbuurman." Ze wijst omhoog. "Waar hij les geeft en directeur is van de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten."

Hoewel de tentoonstelling een droom was voor Debo, was het volgens haar vooral een uitdaging. De excentrieke collecties van de Belgische ontwerper Van Beirendonck, pasten lang niet altijd op een standaard mannequinpop. "Walter werkt met verschillende lichaamstypen. De ene keer zijn de mannen bikkels, dan weer androgyn of moeten de poppen juist vijftien centimeter hoge hakken aan. Het was technisch heel complex."

De uitgebreide tentoonstelling toont een overzicht van de afgelopen drie decennia uit het werk van Van Beirendonck. Honderd silhouetten zijn opgedeeld in zes thema's, waardoor de bezoeker een blik krijgt in de leefwereld en inspiratiebronnen van de Belgische ontwerper, die samen Ann Demeulemeester, Dries Van Noten, Marina Yee, Dirk Bikkembergs en Dirk Van Saene behoorde tot 'de Antwerpse Zes'. De verschillende thema's worden ook verwerkt in 'Walters Wonderwall' een zestig meter lange collage van beelden, slogans, objecten en video's. Bruiklenen uit de etnografie en beeldende kunst worden er afgewisseld met video's van Van Beirendonks eigen catwalkshows of stukken
uit zijn persoonlijke speelgoedcollectie.

De meeste stukken die te bewonderen zijn in het Momu gaf het 'buitenbeentje van de Antwerpse modewereld' zelf in bruikleen. Naast stukken uit zijn eigen collecties zijn er werken te zien die Van Beirendonck maakte voor het Duitse jeansmerk Mustang en voor de kledinglijn W.&L.T.

Van Beirendonck staat vooral bekend om zijn kleurrijke creaties die hij inspireert op kunstenaars als Paul McCarthy en Mike Kelley. De ontwerper, die in 1980 afstudeerde aan de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, schopt met zijn kleding vooral tegen opgelegde denkbeelden over schoonheid, seksualiteit, HIV of de maatschappij. Hij speelt met kinderlijke onschuld in het Dutroux-tijdperk. En haalde de Boerka uit het politieke debat.

De collectie 'Stop Terroizing Our World' , uit de herfst-winter 2006-2007 is volgens het Modemuseum de meest maatschappelijk geëngageerde. Van Beirendonck zegt daarover: "Ik heb personages gecreëerd op de rug van de modellen. Zij vertegenwoordigen in mijn optiek de hoofdrolspelers die belangrijk zijn in onze hedendaagse wereld. Bijvoorbeeld Mr Greedy, die staat voor Amerika en de fastfoodbranche, de presidenten Bush en Reagan en het vechten en de oorlog."

De tentoonstelling over Walter van Beirendonck, 'Dream the world awake', is nog tot 19 februari te zien in het Modemuseum in Antwerpen. 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN