• Home
  • V1
  • Columns
  • Modemuseum Hasselt krijgt regionale erkenning
Modemuseum Hasselt krijgt regionale erkenning

Columns

Modemuseum Hasselt krijgt regionale erkenning

13 aug. 2014

De provincie Limburg deelt het Modemuseum Hasselt voor het eerst in bij het regionale niveau.

Het museum krijgt hierdoor financiele ondersteuning – 100.00 euro – voor de periode van 2015 tot 2017. “Het is een formele bevestiging van wat feitelijk al een tijd zichtbaar was: het Modemuseum speelt niet alleen een (eu)regionale rol maar zelfs een (inter)nationale,” zegt Karolien Mondelaers, schepen van cultuur en toerisme.

“Sinds 2009 heeft het Modemuseum er bewust voor gekozen om zich als expertisecentrum te gaan profileren van de mode uit de Eu-regio. En natuurlijk zetten we daarmee meteen ook Hasselt nog meer op de kaart als ‘de modestad’ van de Eu-regio” zegt Kenneth Ramaekers, directeur van het museum. Volgens hem is de belangstelling in de media deze periode sterk toegenomen. Daarom wil het museum met verrassende tentoonstellingen een nieuw publiek blijven aanspreken.

“Het tentoonstellingsbeleid is spraakmakend en getuigt van visie.” Dat zegt het rapport van de commissie die de aanbevelingen voor de erkenningen geeft. Volgens het rapport wordt een internationaal mediabereik behaald met de tentoonstellingen. Het bezoekersaantal is bijna met de helft gestegen sinds 2009.

Momenteel is er een tekort aan ruimte voor een vaste presentatie van de collectie. Die wordt nu wisselend ingezet bij tijdelijke tentoonstellingen. De intussen meer dan 17.000 stuks tellende collectie, wordt digitaal geregistreerd en toegankelijk gemaakt.“Sinds we onze topstukken online gezet hebben, krijgen we nog meer bruikleenaanvragen van musea in binnen- en buitenland. En dat biedt ons de kans om expertise over mode te verwerven en te delen,” aldus Ramaekers.