• Home
  • V1
  • Columns
  • Mode als serieuze wetenschap

Mode als serieuze wetenschap

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Columns

Als het aan innovatieproject Leapfrog ligt, wordt het fenomeen 'mode' ook iets begrijpelijks voor typische bètadenkers. Het Europese project 

Leapfrog is een gezamenlijk initiatief van ondernemers in de modebranche om innovaties te ontwikkelen en ondersteunt de universiteit van Genève om onderzoek te doen naar mode en kleding.

Het onderzoek vindt plaats in het 'Miralab' dat is opgericht door professor in de quantumfysica Magnenat-Thalmann. In het laboratorium probeert een computer gedragingen van mensen te simuleren. Om dat te bereiken worden menselijke bewegingen bestudeerd en formules opgesteld. Daarbij is het gebruik van fysica, fysiologie en psychologie vereist. Om daar vervolgens de beschrijvingen van kleding aan toe te kunnen voegen is ook nog wiskunde nodig.

Leapfrog werkt daarnaast aan een productierobot voor kleding. Die robot zou verschillende voordelen moeten opleveren. Een voordeel boven productie in China is bijvoorbeeld dat producten sneller op de Westerse markt zijn, dat er transportkosten kunnen worden bespaard en dat er een minder grote voorraad nodig is. Daarnaast kunnen klanten zelf een steentje bijdragen aan het ontwerpproces. De robot zal niet meteen in alle winkels staan. Het ligt in de verwachting dat het eerste type zal dienen om simpele bedrijfskleding, zoals overalls, te fabriceren.

Mode
wetenschap