• Home
  • V1
  • Columns
  • Het beste van België

Het beste van België

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

28ste modefabriek presenteert variëteit aan Belgisch ontwerp Op 24 en 25 januari vindt de 28ste

Op 24 en 25 januari vindt de 28ste editie van modefabriek plaats in Amsterdam. Naast de 600 gangbare modelabels ontvangt de modevakbeurs óók een tigtal Belgische experts en talenten. Hun werk wordt gepresenteerd op een platform met de naam 'Belgium presents.., curated by Label'. Het aanbod varieert van fotografie tot product- en accessoire- en natuurlijk mode- ontwerp. Tot deelnemende mode ontwerpers behoren bekenden als Walter van Beirendonck maar ook onlangs afgestudeerden als Lenny Leleu. Er is een uitgeverij aanwezig, een museum en er zijn performances. De Belgische curator Stéphanie Duval zet het platform expres zo breed mogelijk op: 'Modeland Belgie heeft een uiteenlopender aanbod dan de meeste mensen denken.'

Er zijn tussen 25 en 30 labels die hun werk op het Belgische platform laten zien. Het beslaat een ruimte van 200 vierkante meter die meer op een installatie lijkt dan een beursstand. 'In deze vorm komen alle ontwerpers het beste tot hun recht - dat is belangrijk, zeker nu België geen eigen beurs meer heeft,' zegt curator Stéphanie Duval.

Duval; in het dagelijks leven hoofdredacteur van het Belgisch modevakblad Label, vroeg bekende Antwerpers als Walter van Beirendonck en Dirk van Saene enkele collecties te laten zien. Maar ze wilde ook benadrukken dat België veel meer in huis heeft dan enkel de zes van Antwerpen. Denk aan het knitwearlabel Sigi dat al meer dan 30 jaar bekend staat om de innovatieve breisels die het levert aan Dries van Noten en Ann Demeulemeester. Of aan het uit Brussel afkomstige Monsieur Bul dat onlangs nog een collectie met 'regenkleding' maakte. Ontwerpers Julien Brennecke en Sébastien Denies ontworpen 'natte' jurkjes met strikken en mantels met regendruppelmotief.

Het Modemuseum in Hasselt bezit in tegenstelling tot dat in Antwerpen een zeer uiteenlopende collectie; van een 'robe à La française' uit de 18e eeuw tot de 'space age' jurken van Pierre Cardin. Op modefabriek geeft het museum een voorproefje op de komende expositie 'UltraMegaLore'; gecureerd door Belgisch topmodel Hannelore Knuts.

Toonaangevend werk wordt gemaakt door fotograaf Sonny Vandevelde. Hij is vooral online actief en fotografeert onder andere voor het New Yorkse tijdschrift Hintmag, het blog van The New York Times en dat van Diane Pernet. Op modefabriek hangt zijn werk in uitvergrote versies naast de badpakken van Lenny Leleu die pas twee jaar geleden afstudeerde aan de Antwerpse mode- academie. Inmiddels heeft ze een eigen badmodelabel.

Alain Gilles maakt statige meubels- 'want ook op het gebied van design is België zeer actief', aldus Duval. Op het Belgische platform zijn ze te zien naast de hedendaagse juwelen van Salima Thakker. Ook een ex- student aan de Antwerpse mode academie en ontwerpster van sieraden die geïnspireerd zijn op de bewegingen van het lichaam.

Met 600 modelabels uit binnen- en buitenland biedt modefabriek ook in 2010 een compleet aanbod voor het vakpubliek. Ze zijn onderverdeeld in zes segmenten: luxe denim vindt men op 'Limited', krachtige commerciële jeansmerken staan op 'Industry'. Op 'Department' vindt men casual mode. 'Authentic' biedt ruimte aan klassieke labels en 'Appearance' toont vooraanstaande, internationale en veelal erkende merken. Het meest luxueuze en vooruitstrevende segment is 'Refined'. Hier vindt men gerenommeerde ontwerpers en high-end modemerken.

De ontwerper platforms 'Cutting Edge' en 'Next' zijn ingericht om toonaangevend ontwerp onder de aandacht te brengen. Net als op het Belgische platform worden alle presentaties aangevuld met muziek, versnaperingen en modeshows.

voor meer informatie: modefabriek|
floortje mennen +31 (0)20 44 21 960
[email protected]

Modefabriek